Skåne Plus

En livsviktig Malmömorgon

8 juni 2022
06:45 - 08:30
Slagthuset

– Livsmedel, framtiden, innovationer och matförsörjning

Vad kan vi vänta oss av framtidens mat? En av de mer spännande upptäckterna under senare är att det går att odla grönsaker utan jord. Vad kan vi odla i de befintligt kulvertsystem som redan finns under Malmö?

I tider av oro i världen måste vi säkra vår egen försörjning av livsmedel. Det övergripande målet för livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.

Livsmedelssektorn har potential att vara nästa stora arena för innovativ tillväxt. Här finns en stark position kring klimatsmart och cirkulär livsmedelsproduktion, samt utveckling av nya hållbara livsmedel. Innovation är också en nyckel till att säkra konkurrenskraft och tillväxt i livsmedelsexporten.

Dörrarna öppnar 06:45 med mingel och frukost, programmet startar 07:15. För dig som inte har möjlighet att delta på plats kommer evenemanget också streamas.

Sista anmälningsdag 6 juni.

Keynote speaker:
Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly.
Sofia har varit en nyckelperson på Oatly sedan slutet av 90-talet. Hon leder Oatlys arbete med att utveckla växtbaserade livsmedel som gör det lätt för människor att skifta till en mer hållbar livsstil. För att lyckas med den hållbara omställningen behöver vi skapa produkter som folk vill ha. Hur gick det till när Sofias team tog fram Oatlys globala storsäljare iKaffe, som fått människor världen över att pröva havredryck i kaffet? Vad har man i kikaren i Skåneregionen, med globala huvudkontoret i Malmö och forsknings- och innovationscenter i Lund?

Vår panel:
Titti Qvarnström, kock och entreprenör.
Den första kvinnan i Skandinavien att leda en restaurang till en åtråvärd Michelinstjärna. Hon har tävlat i tv-programmen Köksmästarna och Kockarnas Kamp och idag är hon köksmästare på The Norrmans på Häckeberga slott. Genom sin mat delar hon med sig av landskapet hon älskar, en liten bit av Skåne till människor från när och fjärran.

Jens Almqvist, matkrönikör på Sydsvenskan och ansvarig för Krinovas matinkubator.
Jens berättar om varför Malmö är en fantastisk matstad. Dessutom blir det trender, innovationstakt och spaningar om vad du kan förvänta dig på tallriken i framtiden.

Värd:
Micael Nord, näringslivsdirektör Malmö stad.
Micael kommer att få sällskap på scen av särskilt utvalda sidekicks, som bidrar med egna inspel och reflektioner under hela morgonen.

Sidekick:
Kosovar Gashi, näringslivschef Svedala Kommun.
Har tidigare jobbat med näringslivsstrategi både inom det offentliga och det privata och klev nyligen in i rollen som Näringslivschef på Svedala Kommun. Kosovar brinner starkt för frågor som berör samhälls- och näringslivsutveckling och har bl.a. arbetat med hållbar stadsutveckling, ungt entreprenörskap, dialogforum och stärkt företagsklimat.

Prova på framtidens mat med Disgusting Food Museum

Andreas Ahrens, museidirektör på Disgusting Food Museum.

Disgusting Food Museum ger besökaren en möjlighet att utforska mat från hela världen och ändra sin uppfattning om vad som är ätbart och inte ätbart. Kan vi börja äta miljömässigt hållbar mat i framtiden genom att utmana vår uppfattning av äckel?

Disgusting food museum finns på plats på Malmömorgon 8 juni då det finns möjlighet att smaka på framtidens mat! Disgusting Food Museum har funnits i Malmö sedan 2018 och har blivit ett populärt besöksmål för såväl lokalbor som turister och omtalat i internationell press.