Goldbergvariationerna med Per Tengstrand | Victoriateatern
När


2019-09-16
19:00 - 22:00

Var

Om evenemanget


Malmö,Skåne,Davidshall


GOLDBERGVARIATIONERNA
Per Tengstrand spelar Bachs mästerverk

► Picknickkonsert
► Måndag 16 september & tisdag 17 september, insläpp kl. 19, på scen kl. 19.30
► Pris: 240 kr vid bord, 200 kr på balkong. Stud/pens: 200 kr vid bord, 160 kr på balkong.
► Biljetter säljs via Kulturcentralen, Södra Förstadsgatan 18, Malmö, 040-10 30 20. Biljettlänk: http://bit.ly/goldbergvariationerna

För snart 300 år sedan skrev Sebastian Bach de klaverövningar för tvåmanualig cembalo som är det verk vi idag känner som ”Goldbergvariationerna”. Detta magnifika verk, som består av 30 variationer över ett tema, räknas som det viktigaste verket inom sin genre från barocken. Här visar Bach verkligen hela sitt musikaliska register.

Enligt sägnen skrevs Goldbergvariationerna för att bota sömnlösheten hos en viss greve Kayserling, ett före detta ryskt sändebud vid det sachiska hovet. Goldberg som fått låna sitt namn till verket var grevens cembalist, tillika Bachs elev. När variationerna spelas på piano är det alltså i en slags omarbetning då det ursprungligen skrevs det för tvåmanualig cembalo, som till skillnad från pianot har två uppsättningar tangenter.

Pianisten Per Tengstrand är en av Sveriges mest framstående artister på de internationella konsertscenerna och en kär gäst på Victoriateatern. Under dessa två kvällar är det första gången någonsin som vi får möjlighet att höra honom spela Bachs mästerverk i Sverige.

Per debuterade vid tolv års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.

Per har fått mycket beröm för sin teknik och säkerhet vilket även har visats i de utmärkelser som han har fått. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris bröt publiken det 200 år gamla applådförbjudet.

Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.

Foto: Anders Bergön

Bli flygelsponsor!
Våren 2018 påbörjade Victoriateatern en insamlingskampanj för att finansiera en Steinwayflygel till teatern. Nu finns flygeln på plats, men insamlingskampanjen pågår fortfarande och vi behöver din hjälp. Genom en donation till vår flygelfond bidrar du till att höja kvaliteten på vårt musikaliska programutbud och hjälper oss att säkra Victoriateaterns framtid och ställning som en av Malmös mest vitala och aktuella scener.
http://www.victoria.se/sv/flygel

► Hela Victoriateaterns program finns på http://www.victoria.se. Bli prenumerant på vårt nyhetsbrev för att få reda på senaste nytt, biljettsläpp, erbjudande och annat smått och gott. Registrera dig via http://www.victoria.se/nyhetsbrev

► För mer information om Victoriateatern, tillgänglighet och andra vanliga frågor, se: http://bit.ly/victoria_FAQ

#victoriateatern #konsert #victoriasflygel #pertengstrand