László Krasznahorkai
När


2019-08-26
19:00 - 20:00

Var

Om evenemanget


Malmö,Skåne,Gamla staden

László Krasznahorkai är född 1954 och sedan 80-talet har hans dystopiska och egensinnigt postmoderna romaner rönt allt större internationella framgångar, bland annat tilldelades han 2015 internationella Man Booker-priset. På svenska introducerades han 2014 med ”Motståndets melankoli” som följts av ”Satantango” och ”Seiobi där nere”.

På 80-talet inledde Krasznahorkai samarbeten med filmregissören Béla Tarr som bland annat gjort hyllade filmversioner av ”Motståndets melankoli” och den drygt sju timmar långa ”Satantango”, en film som Krasznahorkai själv säger inte är lång men som har sitt eget tempo.

Krasznahorkai kunde 1987 för första gången lämna det kommunistiska Ungern för ett vistelsestipendium i Västberlin och har efter det bott på flera håll i världen som Grekland, Mongoliet, Japan och USA, där han under en tid bodde i Allen Ginsbergs kök och även hade ett band med poeten.

Liksom filmatiseringarna av dem är Krasznahorkais romaner böcker som tar och kräver tid. De kan tyckas dystopiska och dystra men präglas också av en stor mängd humor. Krasznahorkai är utan tvekan ett av det samtida Europas främsta och mest intressanta författarskap.

På Författarscenen samtalar Krasznahorkai med sin svenska kollega Aris Fioretos. Samtalet tolkas mellan ungerska och engelska.

Plats: Ljuset kalender, Malmö stadsbibliotek

I samarbete med Norstedts.