Michael Ondaatje
När


2019-04-15
19:00 - 20:00

Var

Om evenemanget


Malmö,Skåne,Gamla staden

Möt författaren Michael Ondaatje i ett samtal med Judith Kiros.

Michael Ondaatje föddes i Sri Lanka och kom som 12-åring till England där han bodde i dryga decenniet. Därefter flyttade han vidare till Kanada där han är bosatt än idag.

Ondaatje debuterade som poet 1973 och publicerade tre år senare sin första roman, ”Buddy Bolden blues”. Hans författarskap har kommit att kännetecknas av postkolonialism med mångkulturella persongallerier där relationerna ofta präglas av våld.

För ”Den engelska patienten” kom Ondaatje att belönas med Man booker-priset och älskas av såväl en stor läsekrets som biobesökare på den niofaldigt Oscarsbelönade filmatiseringen av romanen. ”Den engelska patienten” prisades i somras också som den främsta av alla Man Booker-vinnare under prisets femtioåriga historia.

Ondaatje är nu aktuell med sin åttonde roman i svensk översättning, ”Lyktsken”, som Washington Post kallat ”ett stillsamt mästerverk”. Här försöker den 28-årige Nathaniel minnas tillbaka till tiden i London efter andra världskriget då han och hans syster Rachel som unga tonåringar blir övergivna av sina föräldrar. De två kommer att omges av en samling män och kvinnor med en gemensam historia av kriget som alla, på sitt sätt, verkar ha bestämt sig för att skydda dem. Men är de vuxna verkligen vilka de påstår sig vara – och från vad behöver ungdomarna skyddas? Och kan Nathaniels minnen av sin mor och familjens hemligheter nu vara någonting annat än konstruktioner?