PotatoPotato Riddare av tusen äventyr – Malmö
När


2019-10-10
19:00 - 21:30

Var

Om evenemanget


Malmö,Skåne


VAR REDO!
PotatoPotato presenterar: RIDDARE AV TUSEN ÄVENTYR

En overklig lägerplats, en flickhajk och en kollektiv dröm. Hyllat scenkonstkollektiv skapar föreställning utifrån den svenska flickscoutrörelsen.

Hösten 2019 utmanar PotatoPotato den svenska jämställdhetspolitiken, och gör en föreställning utifrån en av vårt tids mest komplexa debatter – flickan i det offentliga rummet. Flickors platstagande och otrygghet diskuteras mer än någonsin i media och inom politiken. PotatoPotato vill skapa perspektiv på denna debatt genom att synliggöra en viktig rörelse som har verkat för flickors frigörelse, identitets- och samhörighetsbyggande – den svenska flickscoutrörelsen.

Scoutrörelsen är med sina 55 miljoner medlemmar en av världens största ungdomsrörelser. I den svenska flickscoutrörelsen (1913-1960) fick flickor fria från mäns blickar, träna sig i att verka i det offentliga rummet och i naturen. Med fyndiga scoutnamn, magiska sånger och egensydda dräkter byggde de en separatistisk gemenskap där de kunde utforska både sig själva och världen.

”Flickscoutrörelsen var så otroligt viktig för oss som var med. Vi fick en viktig uppgift och en känsla av hur vi hängde ihop med livet och världen.”
– Margareta Broon, flickscout sedan 1938 och vice flickscoutchef vid tiden för samgåendet med pojkscoutrörelsen.

Föreställningen bygger på intervjuer med flickscouter som var aktiva i rörelsen samt är inspirerad av avhandlingen Den välsituerade flickan. Om den svenska flickscoutrörelsens historia 1910-1940 av Bodil Formark, Umeå universitet. Föreställningen är en del av PotatoPotatos uppmärksammade koncept ”I den bästa av tjejvärldar” där de under de senaste fem åren har undersökt ung femininitet och flickan i kulturen tillsammans med flickforskare.

Det är mörkt men flickscouterna kan se ändå. För de har övat hela våren, vässat sina knivar och skärpt sina sinnen. De tränar för att kunna orientera sig i en värld som inte är deras. Från sin lägerplats sträcker de ut sig i världen och ritar om kartan. Nu börjar äventyret!

Medverkande:
Regi: Linda Forsell | På scen: Amanda Quartey, Ella Schartner, Li Molnár Kronlid & Johanna Malm | Producent: Rebecca Baker | Scenografi & kostym: Hanna Reidmar | Ljusdesign: Sofie Anderson | Koreografi: Lisen Ellar | Utbildare i jämställdhet och genusfrågor: Elinor Forsheden Sidoli | Forskare: Bodil Formark | Körtekniker, turnéledare: Emil Göthberg | I samarbete med: Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, Scoutmuseet i Stockholm, Södra Skånes scoutdistrikt m.fl. | Med stöd av: Postkodstiftelsen, Malmö stad, Kulturrådet & Folkuniversitetet

4-10 augusti 18.30 Föreställningen börjar 19.00
Inkonsts bar är öppen före och efter föreställningen
Längd föreställning: ca 80 min
Entré: 160:- Student/under26/Inkonstkort* 120:-
Förköp: Tickster (resterande biljetter säljs i dörren)
Vi tar bara kort som betalning i kassa/bar
*Köp inkonstkortet här: https://inkonst.bigcartel.com

INKONST Bergsgatan 29, Malmö http://www.inkonst.com