Den 10 augusti 2022 öppnade Malmö Stad en tävling där deltagare kunde lämna in förslag hur området kring Cementas gamla silor på Limhamn kunde gestaltas. De bästa förslagen skulle sedan få gå vidare till en slutgiltig tävling som skulle jurybedömas i slutet av januari 2023. Målet med tävlingen var att arkitekturen skulle integrera eller ersätta befintliga silor och genom förankring i platsens industrihistoria, samt bli en länk mellan det gamla och nya Limhamn.
Tävlingen har nu avgjorts och presenterades under gårdagen. Ett kanske förvånande högt hus tog hem vinsten.
Juryns motivering
Jurygruppens motivering till vinnande förslag, av team Nilsson Rahm Arkitekter + Johan Dehlin Arkitektkontor + 6a architects:
”Förslaget Habitat: Limhamn kombinerar en fin tolkning av platsens industrihistoria med en unik och vackert gestaltad arkitektur vilken har goda förutsättningar att bli identitetsbärande för hela Limhamn. De eleganta tornen erbjuder attraktiva bostäder och arkitekturen placeras i ett kalkbaserat grönt landskap för boende och besökare, rikt på flora och fauna och med en bevarad hög silo som grönbevuxet utropstecken.”
Tävlingsprocessen
En prekvalificering genomfördes med 68 sökande team, många internationella och med bred kompetens, varav fyra valdes ut att delta i uppdraget: Förstberg Ling + Monadnock + Tredje Natur, Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter + David Kohn Architects + muf architecture/art, Jägnefält Milton + 51N4E och Nilsson Rahm Arkitekter + Johan Dehlin Arkitektkontor + 6a architects.
Hållbarhet och genomförande
Samtliga team har visat på hög nivå vad gäller koncept- och idéarbete, samarbete och dialog under processens gång, samt vad gäller stadsbyggnad, arkitektur och gestaltning. Samtliga team har inkluderat viktiga frågor om hållbarhet och genomförande i sina förslag och har visat på en mycket hög nivå av engagemang och professionalitet.
Uppgiften
Uppgiften i det parallella uppdraget var att ta fram förslag på bostadsbebyggelse och kommersiella verksamheter, och med tydliga förhållningssätt till industrihistorien, befintliga silor, stadsbyggnad för platsen, gestaltning och materialitet, och idén om en identitetsbärande arkitektur för Limhamn.
De fyra teamen arbetade med projektet under tre månader, inklusive två delavstämningar, och avslutningsvis presenterade teamen inför varandra och jury i december 2022. Jurygruppen har träffats vid fyra tillfällen, samtliga fysiskt, och har haft djuplodande samtal om teamens respektive koncept samt förslag på gestaltning och genomförande. Målet med det parallella uppdraget var att välja ett förslag med ett starkt koncept, en hög kvalitet på stadsbyggnad och arkitektur, och som är både robust och bearbetningsbart inför fortsatt arbete i detaljplanering och genomförande.
– Habitat är ett förslag som lyfter Limhamns arkitektur till internationell standard samtidigt som det är förankrat i områdets unika platskänsla, säger Finn Williams, stadsarkitekt Malmö stad Stadsbyggnadskontoret.
– Silorna hade länge rivningsförbud, därför är vi nu extra glada att ha genomfört en arkitekttävling som vaskat fram flera fantastiska förslag på omdaning av silorna och där vi utsett förslaget Habitat som vinnare. Habitat minner tydligt om den gamla cementhistoriens betydelse för Malmö i kombination med kaxigt framåtblickande grön och hållbar arkitektur som banar väg för Limhamns fortsatta utveckling. Nu ser vi fram emot att slutföra detaljplanen och så småningom sätta spaden i marken för silornas fortsatta resa, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon och Joakim Lindahl, projektutvecklare på Lernacken Fastigheter.
Jurygruppen bestod av:
Anna Heide, affärsutvecklingschef Trianon
Joakim Lindahl, projektutvecklare Lernacken Fastigheter
Finn Williams, stadsarkitekt Malmö stad Stadsbyggnadskontoret
Ivan Gallardo, landskapsarkitekt, Malmö stad Stadsbyggnadskontoret
Hanne Birk, utvecklingschef Varvsstaden
Per Bornstein, arkitekt Bornstein Arkitektur & Media
Gunilla Kronvall (juryns ordförande), arkitekt Atelier 01 arkitektur