Katrinetorp Landeri
VarKatrinetorps allé 1
Malmö

SnabbvalInformation


Malmö, Skåne, Gård

Katrinetorp Landeri är en av landets bäst bevarade empireanläggningar, med trädgårdar och tillhörande engelsk landskapspark. Byggnaderna har genomgått en varsam restaurering och erbjuder idag en levande historisk miljö.

Gården Katrinetorp i utkanten av Malmö är ett så kallat landeri – en jordbruksfastighet som ägdes eller arrenderades av en borgare, oftast en förmögen köpman, och användes som sommarbostad samt till större bjudningar. Malmö stad köpte Katrinetorp 1937. Samtliga byggnader har rustats upp och används idag för olika evenemang, som utställningar, mässor, konferenser och fester. Huvudbyggnaden med sina vackra dekorationsmålningar har försetts med ett tidstypiskt möblemang i empirestil.

Den stora trädgårdsanläggningen på Katrinetorp har formen av en symmetrisk parterrträdgård och är uppbyggd på franskt vis, med fyra rektangulära kvarter avgränsade av gångar, samt en oval, centralt placerad damm. Närmast huvudbyggnaden och nedanför terrassen finns en prydnadsträdgård, anlagd efter stilideal från både renässansen och barocken.

Intill trädgården finns en park i engelsk landskapsstil: medvetet oregelbunden och vildvuxen. Engelska parken består huvudsakligen av friväxande lövträd, vattendrag och promenadstråk. Här finns två välvda ”japanska” broar, ett antikinspirerat lusthus samt en orientaliskt inspirerad paviljong. Sommartid spelas utomhusteater på Lövscenen, där publiken bänkar sig under trädens lövkronor.

Dagens trädgård på Katrinetorp är nära nog identisk med det tidiga 1800-talets anläggningar och utformad efter dåtidens stilideal, inklusive damm och vattenspel. Trädgården, som är öppen alla dagar i veckan, är ett populärt besöksmål för såväl gammal som ung.

I Östra Magasinet finns Katrinetorps trädgårdskafé, som hämtar en stor del av sina råvaror från köksträdgården. Stallet rymmer presentbutik och en större utställningslokal, i Västra Magasinet finns en butik som säljer antikviteter.

Öppettiderna (8-20 alla dagar) gäller park och trädgårdar, särskilda öppettider för kafé och butiker som varierar efter säsong.

Välkommen!