Måkläppen består av sandavlagringar, som ständigt ändrar storlek och form beroende på havets strömmar, sandvandringar över havsbottnen samt av stormarna. För att skydda säl- och fågellivet i naturreservatet är det förbjudet att vistas på Måkläppen mellan 1 februari och 31 oktober. Under öppettiderna 1 november till 31 januari finns det flera aktiviteter och guidade turer. Se mer i vår kalender eller evenemangssida.
Reservatet omfattar såväl ön som de omgivande grunda vattnen. Själva ön är uppbyggd av sandavlagringar runt en fast moränkulle, men ändrar ständigt form och storlek under påverkan av havsströmmar och vågor. Måkläppen har idag fast förbindelse med resten av Falsterbohalvön.
Måkläppen är sedan länge en betydelsefull uppehålls- och yngelplats för både knubbsäl och gråsäl. För gråsälen är det den enda uppehållsplatsen i hela södra Östersjön och för knubbsäl den största i Östersjön. Gråsälskutarna föds redan i mars, medan knubbsälarna föder runt midsommar.
Antalet häckande fåglar skiftar kraftigt beroende på om landförbindelse finns eller inte, då räv och mink får tillträde när ön och fastlandet växer samman. Gråtrut och ejder är annars vanliga häckfåglar och även vadare häckar sporadiskt. Ön är också en viktig rastplats för många fåglar.
Tillgänglighet
Observera att det är förbjudet att färdas med farkost inom området eller i övrigt beträda ön med tillhörande sandrevlar och grunda vattenområden utanför Falsterbohalvöns fastland under tiden 1 februari – 31 oktober. Inom reservatet gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten förekommer.
Föreskrifter för allmänheten
Föreskrifterna i ett naturreservat varierar mycket mellan de olika reservaten, beroende på vilka motiv som ligger bakom reservatsbildningen. Syftet med reglerna är att värna om områdets speciella värden. Nedan följer de särskilda föreskrifter som gäller envar som vistas i reservatet. Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det inom naturreservatet Måkläppen förbjudet att:
- med farkost färdas inom området eller i övrigt beträda ön med tillhörande sandrevlar och grunda vattenområden utanför Falsterbohalvöns fastland under tiden 1 februari- 31 oktober
- skada fast naturföremål eller ytbildning
- plocka eller gräva upp växter
- avsiktligt störa djurlivet, t. ex genom närgången fotografering
- tälta
- medföra hund
- jaga samt insamla eller förstöra ägg
- anbringa tavla, plakat, affisch, inskrift eller därmed jämförlig anordning
Syfte och skötsel
Syftet är att bevara Måkläppen med omgivande havsområde så att den fritt får utvecklas efter havsströmmarnas verkningar och för att djur och växter fritt ska få kolonisera området och utvecklas ostört. Måkläppen är en viktig uppehålls- och yngelplats för knubbsäl och gråsäl.
Storlek: | ca 755 ha, ca 30 landareal |
Bildat: | 1971. 1984 och 1990 har bestämmelserna för reservatet ändrats efter att delar av ön flyttats utanför de tidigare gällande reservatsgränserna. |
Förvaltare: | Länsstyrelsen i Skåne län |
Övrigt: | Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000. Reservatet ingår också i ett mer omfattande Ramsarområde, dvs ett av de internationellt värdefulla våtmarksområden som Sverige förbundit sig att skydda. |
Falsterbo fyr, byggd efter ritningar av arkitekt var Olof Tempelman, togs i bruk den 20 september 1796. Liksom i den tidigare vippfyren (Kolabacken) utgjordes bränslet av stenkol. Under sommaren kan man besöka fyren och se den fantastiska utsikten över Öresund och Falsterbonäset.
Centralt i tornet fanns ett schakt, i vilket den brinnande stenkolen hissades upp till tornets topp. Vid svag vind hölls dörren till schaktets nederdel öppet för att öka draget. Som en väldig fackla flammade den öppna elden över land och hav fram till år 1843, då tornet byggdes om.
Oljelampor ersatte kol
Den krenelerade delen och 1,5 m därunder revs och tornet fick sin nuvarande exteriör med lanternin och linsapparat av fransk konstruktion. Som ljuskälla användes därefter i stället för kolelden tre lampor, eldade med rovolja som tillverkats genom pressning av rovfrön. På museet finns en större, svart järnkamin från fyren. På kaminens sidor hängde förr två stora zinkbehållare. I dessa förvärmde man vintertid rovoljan för lamporna för att få den att brinna lättare.
Fotogen och glödljus tog vid
1887 byttes oljelamporna ut och ersattes med ljusstarkare fotogenlampor som nio år senare byttes mot den modernare Luxlampan, en fotogenglödljuslampa. År 1927 installerades en Dahléngasbrännare och 1935 – samma år som fyren förklarades som byggnadsminnesmärke – infördes elektrisk fyrbelysning.
Släcktes 1990
1972 automatiserades fyren, blev obemannad och styrdes därefter helt från Trelleborg. 1990 släcktes fyren och tre år senare övertogs den från Sjöfartsverket av Vellinge kommun. Fyren tändes då åter men blott med en 40W ”turistlampa” till glädje för befolkningen och turister.
Fyrvaktarbostaden i fyren har inretts av bland andra Falsterbo Museum, och ser ut ungefär som den gjorde i mitten av 1800-talet.
Källa: Falsterbo fyrplats, Lars Dufberg
Rönneholmsparken är en av Malmös mindre parker och ligger i området Rönneholm. Parken kom i Malmö stads ägo 1907. Rönneholmsparken är en vacker park känd för sina gröna ytor och trevliga promenadstråk. Parken erbjuder en lugn miljö för både invånare och besökare att njuta av naturen. Här kan man ofta se människor som promenerar, joggar eller bara kopplar av på gräsmattorna.
I parken finns stora gräsytor perfekt för picknick, men även Skogslekplatsen och Nappträdet.
I Rönneholmsparken i Malmö ligger Rönneholmsgården. Den byggdes i slutet av 1700-talet (1798) som sommarviste åt borgmästare Carl Magnus Nordlindh. Idag används byggnaden som gymnasieskola (Bladins).
Museet drivs av Falsterbonäsets museiförening som bildades 1930 av Göran von Essen, Eric Hester och Gustav Christersson.
Den hette ursprungligen Falsterbo Naturskydds- och Fornminnesförening, men bytte till sitt nuvarande namn 1968. Från början drev man museiverksamheten i Gulegård vid Gamla torg i Falsterbo och det nuvarande museet byggdes 1940. Det har sedan vid flera tillfällen gjorts tillbyggnader och 1977 utvidgades verksamheten med Andreas Lundbergagården vid Östergatan i Falsterbo.
Fynd från arkeologiska undersökningar i Falsterbo och Skanör finns huvudsakligen på Statens Historiska museum i Stockholm och på Historiska museet och Kulturen i Lund. Falsterbo museum har dock en mängd fynd och byggnadsmodeller som berättar mycket om städernas historia.
LOVE Malmö, en plats inspirerad av det ikoniska LOVE Park i Philadelphia. Genom att använda material från denna legendariska skateplats, har en tidigare undanskymd del av Malmö förvandlats till en livlig och inkluderande mötesplats. LOVE Malmö ligger bredvid Sankt Johannes kyrka och i närheten av Triangeln.
I över 120 år har folk kommit hit för att ha kul, koppla av och njuta av livet. Den charmiga Parken har många sidor. Malmös bästa klubbscen, ett sagolikt kulturhus, ett anrikt danspalats och sköna uteserveringar, delar Parken med äventyrsgolf, terrarier och ett stort parktorg med massor av aktiviteter för alla barn.
Förutom allt detta är Parken också en lummigt grön stadspark med dammar, gräsmattor och en omåttligt populär lekplats. På vintern omvandlas den stora plaskdammen till isbana för skridskoåkning.
– Kom hit så ofta du vill. Det är fri entré.
Norrviken är en plats som inte finner motstycke någon annanstans. Denna gröna oas med sina generösa grönytor, unika stilträdgårdar och vidunderliga vyer över Laholmsbukten ligger på Bjärehalvöns vackra norrsluttning. Här finner ni sju olika stilträdgårdar, allt från Vattenträdgården till Japanska trädgården. I vackra Villa Abelin finns fem kompletta och unika konferensrum, här tar vi emot små som stora sällskap. Norrviken är en attraktiv event- och mötesplats där man får glädje av den vackra miljön i samband med olika evenemangen.
Orangeriet restaurang kan ta upp emot 430 sittande gäster men passar lika bra för det mindre sällskapet. Atomsfären på Norrviken andas romantik och det råder en förtrollande stämning på platsen. Självklart är det väldigt populärt att säga ja till sitt livs kärlek på Norrviken.
Minneförklarade Andreas Lundbergagården – Gård nummer 1 i Falsterbo vars ägarlängd kan föras tillbaka till före 1658 anse vara den äldsta gården i staden.
Gårdens ägare hörde under mer än 300 år till samma släkt. För äldre uppgifter måste sökas i danska arkiv. Av byggnaderna har den östra längan som nu inrymmer Galleri Stallet bedömts vara den äldsta och från 1600-talet medan de övriga anses uppförda under seklet därpå.
Gårdens västra länga mot Östergatan är uthyrd som privatbostad medan den norr är inredd som ett skepparhem från mitten av 1800-talet. Gården ägs av Falsterbonäsets Museiförening.
Gården – som då kallades ”Sven Nilsagården” – köptes 1857 med tillhörande jord för ”Ett Tusende Fem Hundrade Sjuttio Riksdaler Banko” av skepparen och borgaren Andreas Lundberg. Redan 1851 hade han emellertid köpt delar av gårdens mark på dödsboauktion efter skepparen Sven Nilsson för ”Sextioen Riksdaler 4 Skillingar Banko”.
När Andreas Lundberg dog 1869 stod hans hustru Karna ensam utan familjeförsörjare med två söner och fyra döttrar mellan 2 och 11 år gamla. För att klara ekonomin sålde hon året därpå den södra längan till sin syster och svåger.
Karna avled 1909 och efterlämnade fem då vuxna barn. Av dessa köpte yngste sonen Nils ut sina syskon året därpå. Nio år senare dog Nils och gården ärvdes då av brodern Henrik och systrarna Bothilda, Augusta och Ellida. Av dessa hade Henrik, som var på sjön, inte avhörts sedan 1884 och dödförklarades därför på syskonens begäran 1924.
1928 köptes gården av Ebba Brandt, dotter till Andreas Lundbergs yngsta dotter Ellida och hennes man Carl Otto Nilsson Brandt. Säljare var modern och de två mostrarna.
För att rädda gård och trädgård för framtiden anhöll Ebba Brandt 1971 hos Riksantikvarieämbetet om byggnadsminnesförklaring, en anhållan som bifölls. För att ytterligare säkra gårdens fortsatta existens och som ett tack till Falsterbonäsets Museiförening för räddandet av gården upprättade hon 1973 ett testamente med föreningen som ensam arvinge till kvarlåtenskapen.
Vid hennes bortgång i december 1976 fick gården således en ny ägare och lämnade den släkt den vandrat genom sedan minst 1658. Gården har därefter upprustats och invigdes i sin nya funktion den 15 juni 1980, samma år som museiföreningen firade sitt 50-årsjubileum.
Källa: Skanör och Falsterbo efter sekelskiftet, Lars Dufberg
Lilla torg i Malmö brukar benämnas som ett levande torg med många populära uteserveringar och mycket folkvimmel. Kring det populära torget finns ett flertal restauranger och under det artificiellt förlängda sommarhalvåret är det fullt med folk på uteserveringarna som täcker en stor del av torget. På södra sidan av torget finns Hedmanska gården, en gammal korsvirkesgård med anor från 1590-talet. Bredvid på andra sidan Hjulhamnsgatan, finns det Faxeska huset från 1760-talet.
Norra sidan av torget utgörs av ett pampigt nationalromantiskt femvåningshus. I nordöstra hörnet angränsar Lilla torg till Stortorget. Östra sidan består av fyra klassiska byggnader. På torgets västra sida finns två korsvirkeshus. Ekströmska huset i hörnan, är uppfört på 1720-talet, medan grannhuset, Aspegrenska huset, är nybyggt, men med fasaddetaljer från 1600-talet. Tegelbyggnaden i torgets nordvästra hörn var på 1800-talet en fabrik och sedan saluhall, men är idag ett hotell. Torgfasaderna är av varierande slag och ålder, allt sammanhållet i trevliga proportioner. Under åren 1903 till 1968 fanns det en stor saluhall mitt på torget.
Malmöhus slott utgör entrén till Slottsholmen. Besök vårt fina Akvarium och se basutställningar om platsens historia och vår natur. På Slottsholmen hittar du även Malmö Konstmuseum och restaurang Wega . Läs mer om basutställningarna på Slottsholmen här .
Ecclesia Danica – danska kyrkan – låg i anslutning till de danska fiskelägena i Falsterbo.
Ruinresterna i kullarna vid tångvallen på Falsterbo golfbana vid danska kyrkosträtet undersöktes på 1880-talet av Georg J:son Karlin. Denne påträffade där en anläggning bestående av en yttre och en inre mursträckning, båda med rektangulär begränsning.
Kyrkobyggnaden var ett mindre kapell på cirka 14 x 8 meter. Man fann vid denna undersökning mynt från mitten av 1200-talet.
Tomten är numera skyddad som fornminne.
Källa: Västra Söderslätt guide till kulturarv & besöksmål.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.
På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas högtider och egna traditioner som Spökkväll och Julstök och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta på restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.
Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.
Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.
Historia
Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Som medlem stöder du vår verksamhet och hjälper oss att bevara och vårda det kulturhistoriska arvet till framtida generationer. I medlemskapet har du fri entré till Kulturen i Lund och till nio andra friluftsmuseer i Norden, däribland Skansen i Stockholm och Den gamle by i Århus (Danmark). Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun.
Söderåsens nationalpark bildades år 2001 och är 1 625 hektar stor. Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter.Särskilt välbesökt är den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid. Dalen är en sprickdal med mäktiga dimensioner med lodräta klippor som omgärdar Skärån som rinner i botten. Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen är också platser som imponerar.
Fakta om Söderåsen nationalpark
Sevärdheter: | Skäralidsdalen, Odensjön, Kopparhatten, Hjortsprånget, naturum Söderåsen |
Unikt: | En av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa |
Bildad: | 2001 |
Kommun och län: | Klippans och Svalövs kommuner i Skåne län |
Byggnaden är ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och invigdes 27 augusti 2005. Den används i huvudsak som bostadshus som ägs av HSB. Huset har tack vare sin höjd (190,4 m) blivit ett naturligt landmärke i Öresundsregionen, nu när Kockumskranen inte finns längre. Turning Torso är en av Sveriges och Nordens högsta skyskrapor 1).
Under sommaren brukar det arrangeras möjlighet att åka upp till översta våningen för att se på utsikten. Biljett måste förköpas för att åka upp.
1) Karlatornet i Göteborg blir högre när det står klart under 2024.
Allhelgonakyrkan sägs vara en av de bäst bevarade byggnadverken gjorda av Helgo Zettervall. Nästan ingenting är förändrat. H Zettervall skulle känna igen sin kyrka om han kom tillbaka så här 130 år senare. Givetvis har kyrkan renoverats genom åren för att idag kunna visa upp sig i all sin glans. Allhelgonakyrkan representerar väl den nygotiska eran med alla dess detaljer och dekorationer.
Den nuvarande biblioteksbyggnaden på Helgonabacken, ritad av Alfred Hellerström, stod klar 1907. Den har sedan kompletterats med ett boktorn på 30-talet och en större tillbyggnad, ritad av Klas Anshelm, på 50-talet. Denna i sin tur kompletterades med en extra våning 1994/95, då det också gjordes en mer genomgripande renovering i huset.
Historia
Lunds universitetsbibliotek har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till 1666, då universitetet grundades. De första bibliotekssamlingarna bestod av böcker och manuskript som donerades av professorer och studenter. Dessa samlingar växte snabbt och under 1700-talet var universitetsbiblioteket ett av de största i Europa.
Under 1800-talet expanderade biblioteket ytterligare och nya samlingar tillkom, bland annat en stor samling av handskrifter från Danmark och Sverige. I början av 1900-talet flyttade biblioteket in i en ny byggnad, ritad av arkitekten Alfred Hellerström.
Idag är Lunds universitetsbibliotek ett modernt bibliotek med en samling på över 2 miljoner böcker, tidskrifter och andra dokument. Biblioteket är öppet för alla och erbjuder en rad tjänster för studenter, forskare och allmänheten.
Här är några viktiga händelser i Lunds universitetsbiblioteks historia:
- 1666: Lunds universitet grundas och biblioteket inrättas.
- 1700-talet: Biblioteket blir ett av de största i Europa.
- 1800-talet: Biblioteket expanderar och nya samlingar tillkommer.
- 1907: Biblioteket flyttar in i en ny byggnad.
- 2000-talet: Biblioteket digitaliseras och erbjuder nya tjänster.
Lunds universitetsbibliotek är en viktig del av universitetet och spelar en viktig roll i forskning och utbildning. Biblioteket är också en viktig resurs för allmänheten och erbjuder en mängd olika tjänster för alla.
Byggnaden är förmodligen en av Lunds mest fotograferade byggnader. Årstidernas skiftningar syns tydligt när bladen på fasadväxterna skiftar färg.
Lund, belägen i södra Sverige, är en stad med en rik historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Staden är känd för sin charmiga medeltida arkitektur, sitt prestigefyllda universitet och sitt livliga studentliv.
Domkyrkan, ett mästerverk i romansk stil, dominerar Lunds skyline och är en av Sveriges mest besökta turistattraktioner. Universitetet, grundat 1666, är ett av Skandinaviens äldsta och mest ansedda lärosäten.
Lunds gator kantas av pittoreska korsvirkeshus, mysiga kaféer och trendiga butiker. Staden erbjuder ett brett utbud av kulturella evenemang, från konserter och teaterföreställningar till konstutställningar och festivaler.
Med sin unika blandning av historia, kultur och modernitet är Lund en stad som har något att erbjuda alla.
Några höjdpunkter i Lund:
- Domkyrkan: En imponerande byggnad från 1100-talet med en rik historia.
- Universitetet: Ett av Skandinaviens äldsta och mest prestigefyllda universitet.
- Kulturen: Ett friluftsmuseum som visar upp historiska byggnader och trädgårdar.
- Botaniska trädgården: En vacker oas med ett stort utbud av växter från hela världen.
- Stadsparken: En populär plats för avkoppling och rekreation.
Lund är en stad som är lätt att förälska sig i. Med sin vänliga atmosfär, sitt rika kulturliv och sin vackra omgivning är det en plats där man trivs.
Falsterbokanlen är en grävd kanal som historiskt använts som en viktigt transportled, men är idag endast avsedd för fritidsbåtar. Kanalen har en fällbro som är den enda vägförbindelsen till Falsterbonäset. I anslutning till Falsterbokanalen ligger en småbåtshamn. Kanalen utgör också en gräns mellan Höllviken och Ljunghusen.
Historia
Vid andra världskrigets utbrott vägrade Tyskland respektera den svenska territorialvattengränsen på fyra sjömil, utan hävdade en tremilagräns. För svensk sjöfart var det en väsentlig skillnad då alla fartyg med ett djupgående på mellan 4 och 7 meter kunde passera inom fyrmilsgränsen men inte inom tremilagränsen utanför Falsterbonäset. Den 25 november 1939 utlade tyskarna mineringar in till den svenska tremilagränsen vid Falsterbonäset. Detta betydde att svenska handelsfartyg inte säkert kunde komma in i eller ut ur Östersjön. Fartyg med ett djupgående över cirka 4 meter tvingades omlasta antingen i Malmö eller Trelleborgs och Ystads hamnar.
Den 17 november 1939 fick Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen uppdraget att utreda ett kanalbygge. Utredningen blev klar på tre veckor och beslut om bygget togs den 22 december samma år. Den 3 januari 1940 startade arbetena. Arbetena forcerades vilket innebar att den beräknade anläggningskostnaden på sju miljoner överskreds med en faktor 3. Den 1 augusti 1941 passerade den första passagerarbåten genom kanalen, men farleden var helt färdigbyggd först ett år senare. Efter det gick, medan kriget pågick, många fartyg genom kanalen, exempelvis färjan Köpenhamn–Bornholm. Det utnyttjades som en flyktmöjlighet ur Danmark då danskar hoppade överbord i kanalen och simmade i land.
Kanalen innehåller en sluss som kan stängas för att förhindra ett alltför stort flöde genom kanalen när skillnaden i vattenstånd i de båda haven är för stor. Dess första bro transporterades från Köpenhamn på pråm och gick under namnet ”Knippelsbron”. Denna bro hade använts som tillfällig bro när Knippelsbron i Köpenamn var under ombyggnad. Bron var av typen enkelklaff, stålfackverk med träfarbana. Den 4 oktober 1940 trädde den i funktion.
Genom kanalen passerar idag ingen tung trafik, och den fungerar i praktiken som en småbåtshamn. Sedan djupgåendet i kanalen minskat från 6,7 meter till 5 meter kan numera inte längre stora fartyg över 5 000 ton passera, därför går dessa fartyg numera runt Falsterborev. 2022 anger Sjöfartsverket djupgåendet till 4 meter.
1991 byggdes en ny bro som ersättning till den gamla fackverksbron, i samband med att länsväg 100 byggdes om till att gå norr om Höllviken istället för genom dess centrum. Bron över kanalen öppnades tidigare vid behov, och efter kanalmästarens omdöme, men har på senare år fått ett fast tidsschema för öppningar. Alla lokala jobb för att hantera broöppningar är bortrationaliserade, och numera fjärrstyrs bron från Sjöfartsverkets Kanalcentral i Trollhättan.
Fram till nedläggningen 1971 gick Falsterbobanan på den gamla kanalbron.
Runt torget finns Malmö Konsthall, Magistratsparken och nedfart till Triangelns underjordiska parkering med direkt access till Triangelns Köpcentrum och Scandic Hotell Triangeln. Stor lekplats finns precis i anslutning in mot Magistratsparken.
Den 9 juni 2017 invigdes Tony Craggs konstverk ”Points of View” på torget. Konstverket har donerats av Per-Olov Börjeson. Per-Olov Börjeson var en affärsman och konsthandlare som drev välkända Galleri Börjeson i Malmö.
Vår äldsta korsvirkeslänga från 1500-talet ligger precis innan portvalvet. Historiska malmöprofiler som bott eller verkat i kvarteret har fått namnge våra lokaler, så malmöhistoria får du på köpet, vare sig du äter lunch, konfererar eller är här på After Work. Sankt Gertrud är en unik konferensmiljö mitt i stan med en organisation som är på tårna för att möta alla era behov och önskningar. Resten är historia.
Skånes Djurpark är världens största djurpark för nordiska djur! Djurparken är vackert belägen utanför Höör, i mitten av Skåne. En perfekt plats för lek och äventyr för hela familjen!Skånes djurpark har endast vilda djur som lever eller har levt vilt i Norden, däribland vildsvin, älg, björn och gråsäl samt tama djur av gamla nordiska lantraser.
Besöka gärna vår hemsida för mer information om öppettider, priser och köp av biljetter och säsongskort.
Varmt välkomna till äventyret i Skånes Djurpark!
Bokskogen är ett unikt rekreationsområde där du kan uppleva kultur och natur på samma gång. Bokskogen omfattar flera hundra hektar bokskog, odlingsmark, betesmark, ett slott med slottspark och trädgårdar.
Här finns exempelvis:
- Motionspår
- Ute- och inomhusgym
- Utställning
- Renässansborg (Torups slott)
- Café och restaurang
Din vardagsskog ligger bara en kort resa bort. Kom hit när du behöver skogens överraskningar och atmosfär. När du vill uppleva historia, kultur och rekreation på samma gång. Promenera, jogga, rid. Utforska, vila, lär och lek. Bokskogen finns här för dig, varje dag.
Kyrkan byggdes 1903-1907 och ritades av arkitekten Axel Anderberg. Ovanför dörren står det 1906 efter det planerade invigningsåret, men en arbetsmarknadskonflikt försenade invigningen. Byggmästare var Frans Andersson och O. Knutsson. De tre kyrkklockorna göts av M & O Ohlsson i Lübeck 1906.
Kyrkans längd är 52 m och takhöjden i kyrkan är 26 meter och tornet är 60 meter högt.
Kyrkan är teglad med rött tegel på en sockel av granit. De mjuka runda formerna är typiska för den jugendstil kyrkan är uppförd i. Kyrktornet är placerat i kyrkans nordöstra hörn och inte som brukligt i linje med mittskeppet i enlighet med jugendstilens frihet mot 1800-talets upprepning av äldre ideal inom byggnadskonsten.
Det finns inget vapenhus och dörrarna leder rakt in i mittskeppet. Kyrkan är invändigt fylld med rosor, huggna i sten, snidade i trä och målade. Rosen är en Kristussymbol (”Det är en ros utsprungen”). Därför kallas Sankt Johannes kyrka för ”Rosornas kyrka”. Längs mittskeppets vänstra sida sitter tre änglar som i sina händer har symbolerna för hopp, kärlek och tro. Hoppet och tron symboliseras av ankare respektive kors medan kärleken representeras av rosor istället för det gängse hjärtat.
På motstående sida (den södra) är också tre änglar avbildade med olivkvist, knäppta händer och psalmvers som symboler för guds frid, bönen och lovsången. Längst fram runt koret finns ytterligare fem änglar. Först två skyddsänglar på var sida med en lans respektive ett svärd, sedan två änglar med nattvardens kalk och bröd. Centralt, skymt av altaret finns den femte ängeln, med ett baner som det står skrivet ”Oh helige, oh helige, oh helige” Kyrkor innehåller traditionellt tolv änglar, men den tolfte ängeln som var av snidat trä och satt högst upp på altaret är borttagen.
Interiör
Kyrkans triumfbåge pryds av den svenske reformatorn Olaus Petri och hans danska motsvarighet Claus Mortensen som en hyllning till Malmös danska historia. Under reformationen var Malmö danskt och Claus Mortensen var verksam i Malmö. På andra sidan över predikstolen finns en avbild av Martin Luther och under honom, framför en fond med likadan ram, är alltså kyrkoherdens predikoplats.
I trappan upp till altaret ligger en matta formgiven av textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström.
Altartavlan är gjord helt i ek och invigdes 1909. Altaruppsatsen, ramen och den ställning tavlan sitter på, är snidad hos Malmö Snickerifabrik och relieftavlan är gjord av Harald Sörensen-Ringi. Dennes barn stod modell för de två barnen på Jesus vänstra sida och den knäböjande kvinnan på samma sida är efter hans hustru. Längst ut till vänster på altartavlan (Jesus högra sida) finns den relativt ovanliga avbildningen av en kvinna som lyssnar på Jesus och samtidigt ammar sitt barn. Flera gipsavgjutningar har gjorts av altartavlan och några av dessa används av kyrkor i bland annat Norrland och Finland.
Den första orgeln byggdes bakom en pampig jugendfasad men var i förhållande till kyrkan ganska liten med 27 stämmor. Den byggdes av Åkerman & Lund. År 1957 ersattes den av en orgel byggd av holländska Flenntorp, med pampigare ljud, men som fungerade sämre. Bland annat var luftförsörjningen till pedalens pipor otillräcklig. 2008 invigdes en ny orgel i romantisk stil men med 59 stämmor, även denna byggd av Åkerman & Lund.
På Bagers plats finns en underjordisk parkering, nergång till Malmö Centralstation och cykelparkering. Bagers plats ligger på Universitetsholmen som är en del av Västra hamnen. Det berömda konstverket Non-Violence (The Knotted Gun) av Carl Fredrik Reuterswärd står i nordöstra hörnet av Bagers plats.
Kolabacken är nordens äldsta fyrplats daterad 1222. Vid Fyrvägens slut, vid Falsterbo Golfklubb, finns Nordens äldsta fyrplats, en kolbemängd sandkulle som höjer sig över den omgivande flacka terrängen. Här upprättade dominikanermunkar med skriftligt tillstånd av danske kungen Valdemar Sejr en fyrbåk, en öppen eld som skulle leda passerande skepp förbi de fruktade Falsterbo Rev.
Tillståndet innefattade rätt att ur kronans skogar ta det trä som erfordrades för att underhålla brasan. Cirka 400 år senare gav kung Christian IV order om uppförandet av en vippfyr på samma plats. En modell av denna kan ses på Falsterbo Museum och en liknande vippfyr kan i full skala ses på Skagen i Danmark.
Om fyringen på 1500-talet finns inga uppgifter. Olaus Magnus har således inte markerat någon fyr på sin Charta Marina från 1539 och inte heller har den kände holländske kartografen Lucas Wagenaer någon fyr på sin karta från 1585 över Öresund och omgivande land.
Kanske kan detta tyda på att verksamheten upphört. Något behov fanns väl inte heller då, stadens storhetstid som sillfiske- och handelsplats var slut och sjöfarten kring Falsterboudden starkt reducerad.
1796 togs Falsterbo fyr i bruk, som ligger ca 400 m väster om den gamla platsen.
Källa: Skanör och Falsterbo efter sillatiden, Lars Dufberg
Ales stenar är en fornlämning av typen skeppssättning belägen vid byn Kåseberga på Österlens sydkust. Skeppssättningen, daterad till omkring år 600, består av 59 stenblock som vardera väger runt fem ton.Skeppssättningen, som restes för cirka 1 400 år sedan, utgör en imponerande syn där den ligger 32 meter över havet på Kåsehuvud med utsikt över den branta kusten och Bornholm. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är därmed Sveriges största i sitt slag.
Omdiskuterat fornminne
Ales stenars funktion är liksom dess exakta datering omdiskuterad. Olika teorier har genom tiderna ställts mot varandra.Vid två tillfällen, 1917 och 1956, restaurerades skeppssättningen. Flera stenar hade då fallit, och sanddyner täckte stora delar av skeppet. En flygspaningsanläggning som militären uppförde på platsen under andra världskriget bidrog också till förfallet. Restaureringen år 1917 är dåligt känd, men de ingrepp som gjordes var förmodligen inte så stora som vid 1956 års restaurering. Då gjordes omfattande schaktningsarbeten med grävmaskin och bulldozer utan närmare uppföljning av arkeologer. Detta har bidragit till att kunskapen om Ales stenar länge var så gott som obefintlig. Det fanns ingen egentlig uppmätning av skeppssättningen och uppgifter om stenblockens antal varierade. Man visste inte heller vilka som stod i sina ursprungliga lägen. Dateringen baserades enbart på jämförelser med andra, bättre kända skeppssättningar.
Mer kunskap idag
Sedan slutet av 1980-talet har flera arkeologiska och geologiska undersökningar ägt rum vid Ales stenar och dess närmiljö. Även om det fortfarande finns kunskapsluckor så vet vi betydligt mer om Ales stenar idag. Till en början är fornlämningen sakkunnigt uppmätt och stenarna systematiskt beskrivna. Många stenar har undersökts också under markytan.
De geologiska undersökningarna visar att man genomgående valt ut block med långsmal form till skeppssättningen. Denna form är ganska sällsynt när det gäller flyttblock som oftast är runda eftersom de transporterades med isarna. Flyttblocken i skeppets sidor består av graniter och gnejser medan de fyra mittblocken är av sandsten.
Vidare har träkol från olika delar av skeppssättningen daterats med hjälp av kol 14-metoden. Inte mindre än sju sådana analyser visar entydigt på att skeppssättningen uppfördes någon gång under perioden cirka 500-1000 e. Kr.
Ales stenar förvaltas sedan januari 2015 av Statens fastighetsverk.
Källa: Statens fastighetsverk
I närheten
Ales stenar ligger i anslutning till fiskeläget Kåseberga, en mysig ort med fiskrökerier, butiker, restauranger och caféer.
Sveriges sydvästra udde kallas Ule Nabbe, Ugglenabben eller bara Nabben. Uddens förlängning är en revel som kallas Måkläppen.
Från Ule Nabbe har man året runt en bra plats för fågelskådning och utsikt ut över Måkläppen. Ule Nabbe har bra tillgänglighet då man nyligen anlagt en stig med hård yta som gör det möjligt att komma dit även med rullstol från Falsterbo fyr. Det finns även vindskydd byggt på platsen.
Efter midsommarhelgen den 24 juni 2024 börjar Gåsatåget köra igen. Missa inte möjligheten att ta dig runt i Skanör Falsterbo på ett kul och miljövänligt sätt. Gåsatåget stannar på flera intressanta platser, så du kan hoppa av och fortsätta senare med nästa Gåsatåg eller så kan du åka hela rundan som en liten sightseeing.
Gåsatåget kommer att köra alla dagar i veckan från och med den 24 juni till och med den 11 augusti och sedan lördagar och söndagar under resten av augusti och september. Enklast och miljövänligast tar du bussen ner till Falsterbonäset eller så finns det en parkering vid Falsterbo strandbad för att sedan ta dig vidare ut mot en av stationerna. Det är helt gratis att åka med Gåsatåget.
Ungefärlig tidtabell
Falsterbo Camping & Resort | 11.00 | 12.30 | 14.00 | 15.30 |
Falsterbo Strandbad / Falsterbo Photo Art Museum | 11.10 | 12.40 | 14.10 | 15.50 |
Falsterbo Konsthall / Naturmagasinet | 11.20 | 12.50 | 14.20 | 15.50 |
Gamla Torg, Falsterbo | 11.25 | 12.55 | 14.25 | 15.55 |
Bäckatorget, Skanör | 11.40 | 13.10 | 14.40 | 16.10 |
Skanörs hamn | 11.55 | 13.25 | 14.55 | 16.25 |
Skanörs rådhus | 12.10 | 13.40 | 15.10 | 16.40 |
Bäckatorget, Skanör | 12.15 | 13.45 | 15.15 | 16.45 |
Tidtabellen är ungefärlig och kan ändras beroende på trafikflödet. Hela rundan tar cirka 70 minuter.
Möjligen hade redan från början planerats ett valvsystem i relation till strävpelarna på byggnadens norra och södra väggar. In i byggnaden förde tre portaler, varav en för männen på den södra sidan och en kvinnoingång på motsatta sidan. Av dessa är den södra igenmurad sedan 1935 och en utbyggnad som där tjänstgjort som vapenhus riven. Förmodligen på 1400-talet förlängdes kyrkan åt öster med det ljusa koret och ungefär samtidigt byggdes det höga tornet. Koret och långhuset fick då också de nuvarande valven. Vid valvslagningen spolierades delvis de vackra kalkmålningarna, av vilka delar nu åter tagits fram. Mest intressant är nog bilden av S:ta Gertrud och S:ta Dorothea som avled år 659 respektive omkring år 304.
Inne i kyrkorummet fångas blicken främst av det vackra altarskåpet, troligen tillverkat vid 1400-talets senare hälft av den berömde Hermen Rode i Lübeck. Bredvid högaltaret finns ett sidoaltare med ett mindre, enkelt altarskåp från ungefär samma tidsperiod. Bland inventarierna kan framför allt nämnas Kristoferskåpet från 1390-talet där den fullrunda skulpturen anses ha ”Meister Bertram” från Minden till upphovsman. Kristofer led martyrdöden genom halshuggning på 200-talet. Han blev tidigt helgonförklarad och är bl.a. de sjöfarandes beskyddare, vilket klart motiverar hans närvaro i kyrkan. Av övriga skulpturer kan nämnas prinsessan i en S:t Görangrupp av den nordtyske skulptören Henning Roleves från perioden 1509-1522, där prinsessan är den enda resten sedan 1890-talet. Vackrast är kanske den s k Franska Madonnan, en slank skulptur från 1400-talet, men även den sittande madonnan från 1300-talet hör till de värdefulla.
Predikstolen på sydväggen är daterad till 1500-talet och ca 200 år äldre än den övriga bänkinredningen. I koret står två bänkar, vid södra väggen. Klockarebänken är från 1572 varifrån klockaren ledde sången innan den lilla, fortfarande fullt användbara orgeln vid norra väggen installerades första söndagen i advent 1769. Orgeln är tillverkad i Malmö av orgelbyggaren och bryggaren Andreas Malmlöf. Vid norra väggen står också vad som i folkmun kallas Drottning Margaretas stol, även om den tillverkats betydligt mer än hundra år efter hennes död. Vid väggen mot tornet har den stora orgeln sin plats. Orgelfasaden har skurits på 1920-talet av en lokal byggmästare och träsnidare, med den lilla orgelfasaden som förebild. Äldst bland inventarierna är dopfunten, tillverkad på 1300-talet.
Kyrkan ligger långt utanför den nuvarande bebyggelsen, men på en plats som troligtvis var central i den medeltida staden. Den ligger inbäddad och skymd av de kullar av flygsand som under århundradenas lopp hotat begrava templet. Vid 1700-talets mitt var det tal om att lägga kyrkan öde liksom den flygsandsförstörda Kämpingekyrkan på 1600-talet, men den skonades. Även under 1800-talet var kyrkan rivningshotad. Sanden låg i drivor upp mot murarna och förfallet var stort. Under 1800- och 1900-talen har kyrkan upprustats och förskönats.
Källa: Falsterbo kyrka, Lars Dufberg
Falsterbo stadspark är från början en skyddsplantering med uppgift att hindra den sandflykt som hotade både Falsterbo kyrka och bebyggelsen. Det är en skog som genom naturligt framvuxna stigar och en varsam skötsel blivit en skogspark med fler än 70 olika arter av buskar och träd. En tur i parken är avkopplande med möjlighet till en paus på en bänk eller varför inte en picknick? Turerna är också lärorika med fina informationstavlor.
Slingorna i den vackra parken är till största delen tillgänglighetsanpassade det vill säga framkomliga för både barnvagnar och rullstolar. De kan med fördel användas i pedagogiskt syfte av förskolor, skolor och andra grupper. Vandringarna startar vid Falsterbo Strandbad och fortsätter med en naturslinga genom parken och en kulturslinga genom centrala Falsterbo. Ytterligare en kulturslinga sträcker sig längre söderut mot Falsterbo fyr. Naturslingan är blåmarkerad i parken.
Slingorna är utmärkta på orienteringstavlor i parken.
Amfiteater med dagliga evenemang under sommaren. Vackert belägen i Pildammsparken. I närområdet finns även Margareta Paveljongen och på andra sidan Stadiongatan ligger Malmö Stadion och Eleda Stadion, Malmö FFs hemmaplan.
Mer i närheten
RAVINEN ligger vid Norrvikens trädgårdar i Båstad, intill bäckravinen som fått ge namn åt kulturhuset. Byggnaden är 1500 kvm och ritad av Möller Arkitekter AB. RAVINEN har öppet året om och rymmer tre utställningssalar, en konsertsal med plats för 210 personer, pedagogisk verksamhet, designbutik och Café & Bistro. I sluttningen mot havet kommer en skulpturpark att skapas.
Ett rådhus i Malmö omtalas första gången 1353. Detta låg direkt norr om S:t Petri kyrka, mellan kyrkogården och Adelgatan, vilken var stadens äldsta torggata.
Den 28 januari 1544 lånade Malmö stad Jörgen Brendere 300 marck danske för att han skulle kunna påbörja tegelbränningar vid stadens tegelugn. Staden skulle i hyra för tegelugnen erhålla 6000 tegel och 20 läster kalk om året. Den 5 mars 1548 blev hyreskontraktet uppsagt. Avtalet torde ha tillkommit i samband med rådhusets byggande, vilket arbete således pågått våren 1544-hösten 1547.
Dagens rådhusfasad i holländsk renässansstil tillkom på 1860-talet och ersatte då en nyklassicistisk fasad från början av 1800-talet. Arkitekten Helgo Zettervall utformade en mycket fri tolkning av hur den ursprungliga fasaden kunde (eller kanske enligt Zettervall borde) ha sett ut. På fasaden finns skulpturutsmyckningar som bland annat avbildar några av Malmös historiskt viktiga män som Jörgen Kock, Mattias Flensburg med flera.
Den statliga sjöräddningsorganisationen, som sorterade under Kongl. Lotsstyrelsen, etablerade år 1879 en livräddningsstation i Skanör för bispringande av skeppsbrutna i de grunduppfyllda vattnen kring Falsterbonäset.
Den nyinrättade stationen tillfördes en livbåt, som tillhört den nedlagda livräddningsstationen i Viken. Livbåten var placerad på en utryckningsvagn och utrustningen förvarades i ett livbåtshus, som uppförts intill överlotsbostället inne i stadsbebyggelsen. Skanörs hamn tillkom först år 1881. Bönder på orten var kontrakterade för tillhandahållande av hästar för transport av utryckningsvagnen till lämpligt ställe för sjösättning av livbåten.
Överlotsen var tillsyningsman för livräddningsstationen och livbåtsbesättningen utgjordes av sjövana ortsbor med vilka kontrakt slutits.
År 1882 skiftade livräddningsstationerna i Skanör och Helsingborg båtar inbördes. Livräddningsstationen i Helsingborg hade etablerats år 1876 och därvid tillförts en livbåt, som förvarades på Flottans varv i Karlskrona. Denna båt var byggd i England och hade skänkts av Queen Victoria till Sveriges konung Carl XV. När gåvan överlämnades är ej fastlagt men kan ha skett senast år 1872, eftersom Carl XV avled det året.
Livräddningsstationerna i Skanör och Helsingborg skiftade år 1896 åter båtar inbördes. Den engelskbyggda båten återgick således till Helsingborgs livräddningsstation. Ett sista inbördes byte stationerna emellan skedde år 1898, och därefter var den engelskbyggda båten stationerad i Skanör tills den utrangerades.
Enligt handlingar som förvaras på Landsarkivet i Lund kan man sluta sig till, att Lotsverket under 1910-talet införde en övergripande numrering av Livbåtarna i riket och den i Skanör stationerade båten erhöll nummer 416.
Lifbåt 416 ersattes år 1941 av en motorlivbåt, för vilken båthus med slip byggdes i Skanörs hamn. Sista utryckningen med lifbåt 416 skedde i december 1939, då en tysk förpostbåt grundstött öster om Trelleborg. Vid detta tillfälle drogs livbåten efter lastbil. Vid framkomsten behövde båten dock inte sjösättas, eftersom folket bärgats av en annan båt.
Den utrangerade Lifbåt 416 överlämnades till Falsterbo Museum och sommaren 1946 uppställdes båten på sin utryckningsvagn utanför museet.
Livräddningsstationen i Skanör indrogs år 1958. Enligt statistik hade från stationens inrättande år 1879 t o m år 1910, 91 människoliv räddats, varav 72 med livbåt och resterande ”medelst annan åtgärd”.
Källa: Roddarelaget
Foto: Mårten Larsson
På 1200-talet bidrog sillfisket till att Malmö började blomstra som handelsstad. Malmöborna kom i kontakt med Hansestäderna kring Östersjön. Där fick man inspiration till att bygga en ny kyrka som skulle motsvara stadens ställning. S:t Petri kyrka invigdes troligen år 1319. Runt 1380 var kyrkan färdigbyggd. Apostlarna Petrus och Paulus blev kyrkans skyddshelgon.
Kyrkans exteriör
Kyrkobyggnaden har ett stramt yttre med strävpelare och strävbågar. Tegelmurarna lättas upp av några få partier med olikfärgat och glaserat tegel. Som byggnadsmaterial användes lera från trakten som slogs till tegel i Malmö. Krämarkapellet tillkom i mitten av 1400-talet. På kapellets ytterväggar finns ett tiotal kritstensfigurer som föreställer olika helgon.
Kyrkans interiör
Kyrkorummet bär synliga spår av varje sekel från 1300-talet fram till idag. Den Malmöbo som under medeltiden gick innanför kyrkporten möttes av ett annat rum än Malmöbon i efterreformationens 1600-tal. Förändringarna i kyrkorummet speglar de samhälleliga och politiska förändringar som invånarna i Malmö upplevt i sina liv.
Treskeppig basilika
Kyrkan är en treskeppig basilika, kyrkorummet är uppdelat i ett långskepp med mittgång och två sidogångar och ett kor med koromgång. Mellan långskepp och kor finns ett tvärskepp. Därutöver finns flera tillbyggda kapell. Kyrkan är uppförd i den stil som kallas fransk-baltisk tegelgotik. Det som utmärker gotiken är höga valv och fönster med spetsbågar.
Kyrkobyggnaden som symbol
Kyrkobyggnaden är en symbol i sig. Den är byggd i form av ett kors vilket är svårt att se när man står inne i kyrkan. Mittskepp och tvärskepp bildar korset med det rundade koret som Jesus huvud. Så blir kyrkan en symbol för den korsfäste Kristus eller Kristi kropp. I S:t Petri kyrka ligger koret inte i rak linje med långskeppet. Vid kyrkans planläggning lät man koret vika av mot söder som en påminnelse om hur Jesus huvud föll ner mot hans ena axel när han dog på korset. Tydligast syns det om man står längst nere vid huvudingångens glasdörrar och tittar fram mot altaret.
Valven
I mittskeppet är kyrkans valvhöjd cirka 25 meter. Genom rymden och ljuset i den gotiska kyrkan känner vi tydligt att vi befinner oss i ett rum som är annorlunda än de vi annars vanligtvis vistas i. Arkitekturen ska uttrycka att rummet är heligt. De höga valven, rymden och ljuset ska ge en aning av Guds storhet.
Tornet
Kyrkans torn är idag 98 meter högt. Det första tornet som låg på platsen för nutidens orgelläktare rasade två gånger på kort tid: 1420 och 1442. Ett nytt torn byggdes upp väster om ursprunglig placering och står än idag. Spiran som pryder tornet idag tillkom 1890 och renoverades 2001.
Altaret
I S:t Petri kyrka är det tydligt att altaret är den viktigaste platsen i en kyrka; den är mitt i blickfånget. Det ståtliga renässansaltaret är 15 meter högt och ett av de högsta träaltarna i Norden. Det är byggt av ek, utsirat, bemålat och förgyllt. Den tyskfödde snickaren Hendrik Könnicke och bildhuggarna Jacob Kremberg, Otto Statius, Curt Snedker och Öllrich Svarfer färdigställde altaruppsatsen på S:t Mikaels dag 1611. Oljemålningarna i mitten av altaruppsatsens fyra våningar är målade av Malmökonstnären Pieter Hartman. Nerifrån och upp förställer de den sista måltiden, korsfästelsen, himmelsfärden och gudsnamnet, Jahve, med hebreiska bokstäver.
Predikstolen
Många av kyrkans inventarier har donerats av borgarna i Malmö. Rådman Engelbret Friis bekostade predikstolen som invigdes 1599. Den är tillverkad i sandsten och svart kalksten av snickaren Daniel Thomisen, Jörgen Stenhugger och målaren Hans Mahler. Runt predikstolen finns relieftavlor som visar sex scener ur Jesu liv. Från vänster till höger är dessa: bebådelsen, födelsen, den sista måltiden, korsfästelsen, uppståndelsen och himmelsfärden. Predikstolen bärs upp av en Mosesbild. På sidorna av resonanstaket finns statyer av kyrkans skyddshelgon, Petrus och Paulus.
Orgeln
Orgelläktaren är belägen mitt emot altaret över ingången från vapenhuset i väster. Orgelfasaden är ett sengustavianskt verk från 1700-talets slut. En ritning av orgelfasaden som godkändes av kung Gustav III finns inom glas och ram uppe på orgelläktaren. Dagens orgel invigdes 1951 och är byggd av den danska firman Marcussen og Søn i Åbenrå. I kyrkorummet syns bara ryggpositivets pipor men totalt har orgeln cirka 5 500 pipor och 74 register. Även om Marcussenorgeln har renoverats i omgångar de senaste decennierna, är det först nu (2015) som den blir grundligt restaurerad.
Krämarkapellet
I Krämarkapellet får vi en känsla av hur det har sett ut i kyrkan före reformationen. Det finns groteska figurer, bastarder mellan människor och djur, narrar, djur som musicerar med mera. I motiven finns många prov på folklig humor. Lustiga
gubbar, grova och gemytliga människoansikten. Troligen har arbetarna stått modell för varandra vilket var vanligt i medeltida byggen. Kapellet var helgat åt S:t Jörgen och uppfördes efter 1442 då kyrkans torn rasade en andra gång på kort tid. Det uppfördes av vantsnidarelaget som samlade tillverkarna av fint kläde, troligen kring 1460. Målningarna i kapellet verkar ha två uppkomstperioder, en från 1460-talet och en som dateras till början av 1500-talet. Även om det finns ett bomärke i ett av valven så vet man inte vem som har gjort målningarna. Fram till reformationen användes kapellet av olika hantverkargillen i Malmö. De firade sina mässor och hade sina dop och begravningar här. I de två västra valven kan man urskilja flera sköldar med symboler för de olika gillena. Bland många andra motiv återfinns dödsdansen, Veronicas svetteduk och S:t Göran. Idag används kapellet som dop-kapell. Dopfunten från 1601 är dekorerad med sex reliefscener som alla har anknytning till dopet. Silverskålen är hamrad ur ett enda stycke och är ett arbete från 1919.
S:ta Annas kapell
Kapellet är den enda platsen i kyrkan som har färgade fönster. Här möter vi 1900-talets tolkning av de helgon som varit knutna till kyrkan. Glasmålningarna utfördes under åren 1935–1937 av Hugo Gehlin. I de båda södra fönstrena dominerar mittfigurer av apostlarna; Petrus med nycklar i handen och Paulus med svärdet. Runt den centrala bilden finns deras historia framställd i kronologisk följd, från vänstra nederkanten till bilden under deras fötter som visar sättet på vilket de dog martyrdöden. Mariafönstret ovanför altaret visar Marias liv. Annafönstret mittemot avbildar Anna med Maria och Jesus omgivna av gammaltestamentliga profeter.
Gravstenar och epitafier
I cirka femhundra år har kyrkan varit en gravsättningskyrka. De rådmän, borgare, präster, handels-män och hantverkare som hade råd kunde köpa sig en gravplats i kyrkan. Efter en golvrenovering på 1850-talet ligger endast några få stenar kvar på sin ursprungliga plats. De borgare som blev begravda i kyrkan fick ofta en minnestavla, epitafium, över sin gravsten. De flesta epitafier är från 1500- och 1600-talen. I koret på södra pelaren finns ett epitafium i form av ett hopfällbart votivskåp. Borgmästare David Patersen lät sätta upp det över sina föräldrar och syskon på sin guldbröllopsdag 1617.
Mariastatyn i Mariakapellet
Mariastatyn är tillverkad 1995 av konstnären Mårten Hultenberg. Förebilden är en trettonhundratalsstaty från Historiska museet i Lund: den tronande madonnan från Östra Tommarp. Från början ställdes statyn på en vit piedestal. Efterhand började kyrkbesökare lämna blommor och handskrivna böner till Maria. Det uppstod ett behov att kunna tända ljus och att kunna sätta sig för att be. Så växte ett nytt kapell fram kring Mariastatyn. Platsen med bänkarna kring Maria, det vi idag kallar Mariakapellet, är en plats för bön och ljuständning som talar till både kvinnor och män oavsett religion.
Källa: Svenska kyrkan
Foto: Mårten Larsson
På Burlövs kommuns högsta punkt ligger Kronetorps mölla. Den är 27 meter hög och därmed Skånes största vinddrivna mölla. Möllan är av typen som kallas ”holländare”. Det innebär att endast huven med vingarna vrids efter vinden när den ska dras igång. Byggnaden har en två våningar hög sockel av gråsten med inkörsport och magasin.
Möllan med möllarbostad byggdes 1841 av ägaren till Kronetorps gård på ägornas högsta höjdpunkt. På platsen låg där innan Darrhögarna, tre gravhögar från bronsåldern. Idag återstår bara en. År 1976 köpte kommunen fastigheten. Vid möllan finns också de så kallade darrhögarna.
Intill kvarnen ligger Nya Villan med samlingslokal, som går att boka via kommunens bokningssystem. Möllans samlingslokal har en vidunderlig utsikt och är lämplig för sällskap upp till 50 personer.
Torg centralt placerat i området Davidshall. Torget har uteserveringar och torgmarknad under sommaren. En del av torget fungerar som parkering.
Stora Hammars mölla flyttades hit 1868. Möllan är en holländarkvarn som består av stengrund, böle (huskropp), hätta, vingar och segelbana. Den är bygd i tre loft, våningar, och har genomkörsel för böndernas vagnar i första våningen i marknivå.
Området har haft möllor tidigare och redan 1569 finns här i urkund en stubbamölla omtalad. Nuvarande mölla var i drift till 1941 och siste möllare var Hugo Nilsson. Efter en kort tid i privat ägo har möllan ägts av Stora Hammars socken resp. Rängs kommun och sedan under många år har Vellinge kommun ägt möllan.
1988 bildades föreningen Stora Hammars Mölla. Föreningen hade c:a 700 medlemmar år 1990 då man köpte möllan. Länsarbetsnämnden avsatte 1,5 miljoner till projektet att renovera möllan och man lät arbetslösa byggnadsarbetare utför renoveringen. Möllan renoverades 1993 till 1995. Möllan återinvigdes den 5 september 1995 av dåvarande kommunfullmäktiges ordförande Göran Holm.
Restaureringen har skett med hjälp av hantverks- och mölleskickligt folk och även ideellt arbete och detta har också varit möjligt tack vare bidrag från olika sponsorer bland annat anslag från kommunen.
Bulltofta rekreationsområde är ett härligt naturområde, lika stort som Slottsparken, Kungsparken och Pildammsparken tillsammans. Idag består området av omväxlande natur med skog, vatten, ängar och kullar med ett rikt djur- och växtliv. Det finns även bra möjligheter till idrotts- och friluftsaktiviteter.
Tykarpsgrottan är en underjordisk kalkstensgruva med fantastiska pelarsalar och gångar. Kom, gå under jord, och låt dig tas tillbaka flera hundra år i tiden!
Det är här, i Tykarpsgrottan, där Astrid Lindgrens älskade film om Ronja, Mattis, Skalle-Per och Birk spelades in. Den gamla gruvan med kalkpelare och yrvakna fladdermöss fick helt enkelt bli Mattisborgens ölkällare, där Birk och Ronja träffas i smyg.
Miljön är utmärkt när man vill förflytta sig åtskilliga hundra år i tillbaka i tiden. Ljud och ljus stängs effektivt ute och för en stund kan man låta den moderna civilisationen stanna ovan jord.
Tykarpsgrottan, som egentligen är en gruva, ligger utanför Ignaberga i nordöstra Skånes snapphanebygd. Här bröt bönderna i trakten kalk under många år, redan från 1100-talet hittar man de första spåren efter kalkbrytning. I Tykarpsgrottan upphörde brytningen 1888 och efter sig lämnade bönderna en 20 000 m2 stor gruva vilken hälften går att besöka.
Under sommaren visas gruvan för besökare, och utöver de guidade visningarna kan man under året njuta av en värmande ärtsoppsmiddag i gruvans Stora sal, eller uppleva en mysig julmarknad med julens alla läckerheter!
Skanörs Havsbad är vackert belägen sandstrand med långgrunt vatten. Stranden har Blå Flagg som är en internationell miljömärkning som visar att anläggningen uppfyller krav på vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service. I anslutning till stranden ligger Skanörs hamn med ett stort utbud av restauranger och annan service. Hela stranden har underbar vit finkornig sand. Under sommaren är stranden bevakad av Falsterbonäsets livräddare.
Åhus är en pittoresk tätort belägen i Kristianstads kommun i Skåne län, vid Helge ås norra utlopp i Hanöbukten. Med en befolkning på cirka 10 762 invånare (2023) är Åhus den näst största orten i kommunen. Under sommarmånaderna tredubblas antalet invånare när turister flockas till de vackra stränderna och den natursköna omgivningen.
Sevärdheter och aktiviteter
Åhus är känt för sina långa sandstränder och medeltida stadskärna, vilket gör det till en populär destination för både lokalbefolkning och besökare. Här finns många aktiviteter att njuta av, såsom:
- Strandpromenader: Ta en avkopplande promenad längs de vackra stränderna.
- Historiska platser: Besök Åhus slott, en medeltida borg som är väl värd ett besök.
- Åhus Akvavit: Den berömda akvaviten produceras här och är en del av ortens kulturarv.
- Absulut Vodka: Världsberömd vodka som även den produceras i Åhus.
Åhus Akvavit och Absolut Vodka tillhör samma företag, nämligen The Absolut Company. Absolut Company är en del av den franska koncernen Pernod Ricard.
Länkar och mer information
För mer information om Åhus och dess aktiviteter kan du besöka följande sidor:
Åhus är verkligen en plats med mycket att erbjuda, oavsett om du är intresserad av historia, natur eller bara vill koppla av vid havet!
Åhus Historia
Åhus har en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Orten grundades troligen under 1200-talet och har sedan dess varit en viktig plats för handel och sjöfart. Här är några viktiga punkter i Åhus historia:
- Medeltiden: Åhus omnämns första gången i skriftliga källor på 1200-talet. Under denna tid var Åhus en viktig handelsstad, särskilt känd för sin export av fisk och spannmål.
- Stadens utveckling: Åhus fick stadsrättigheter 1440, vilket bidrog till dess tillväxt som handelscentrum. Staden blev en viktig knutpunkt för sjöfart och handel i Östersjöregionen.
- Kultur och traditioner: Åhus har en stark kulturell identitet, med traditioner som sträcker sig tillbaka i tiden. En av de mest kända traditionerna är Åhus Akvavit, som har producerats här sedan 1800-talet.
- Modern tid: Under 1900-talet fortsatte Åhus att utvecklas, och idag är det en populär turistdestination med vackra stränder och en charmig stadskärna.
- Nutid: Åhus är idag känd för sina kulturella evenemang, såsom Åhus Beach, en stor beachvolleybollturnering som lockar deltagare och besökare från hela världen.
Åhus historia är en fascinerande berättelse om en stad som har anpassat sig och utvecklats genom århundradena, samtidigt som den bevarat sin unika karaktär och traditioner.
Torups slott och Bokskogen köptes av Malmö stad 1970, för Malmöbornas rekreation. 2012 lämnade sista slottsfrun, Christina von Leithner, över slottsnycklarna till Malmö stad.
Exteriör
Bilder från utsidan av slottet och dess trädgård.
Interiör
Bilder från några valda delar av slottets interiör.
Historia
Görvel Fadersdotter (Sparre), änka efter Truid Gregersen Ulfstand uppförde den nuvarande slottsbyggnaden, till sin sons ära. Hon gifte sedan om sig med det danska riksrådet Lave Brahe (1500–1567). Så kom Torup så småningom till släkten Grubbe. Under Sigvard Grubbes tid besöktes Torup ofta av Kristian IV. Han lät soldater dämma upp den sjö som omgav slottet fram till 1775.
År 1647 köpte Corfitz Ulfeldt Torup, som dock indrogs av svenska kronan 1660, men 1735 fick Ulfeldts dotterson Jochum Beck tillbaka det.
Den 21 maj 1775 skedde en tragisk olycka vid Torups slott, då kornetten Fredrich Trolle (Trollenäs gård) tillsammans med sin moster Fredrica Harmens och sina systrar Brita Sophia Trolle och Elisabeth Augusta Trolle i samband med en promenad skulle ge sig ut på en roddtur i slottssjön. Det bar sig inte bättre än att ekan kantrade och alla fyra, ej simkunniga, hamnade i vattnet. Trots snabba insatser och senare återupplivningsförsök gick deras liv inte att rädda. Händelsen fick stor uppmärksamhet i landet.
År 1811 samlade sig en skara om cirka 1 000 drängar vid Torups slott för att protestera mot Karl XIV Johans utskrivning av manskap. Upproret slogs brutalt ned i samband med Klågerupskravallerna.
Senare kom slottet att tillhöra släkten Stjernblad och 1812 hovmarskalk Gustaf Julius Coyet (1775-1862), som återställde det förfallna slottet. Därefter ägdes godset av Gösta Coyet fram till 1924. Vid hustrun Henriettes död 1941 tillföll Torup dottern Amelie, gift med Otto von Leithner. Deras son Ernst Gustav ärvde godset 1956. Efter hans död såldes Torup 1970 till Malmö stad. Von Leitners arvingar fortsatte att disponera slottet fram till 2012, även om de enligt avtalet skulle ha kvar dispositionsrätten till 2035.
Tornet stod klart 1903 på minnesrik mark. Här uppdämdes nämligen Korrebäcken för cirka 420 år sedan och vi fick den första Pildammen. Vattnet leddes härifrån i två trärörsledningar till en brunn på Stortorget. Malmö fick därmed den äldsta i samhällelig regi ordnade vattenförsörjningen i Sverige. Brunnen ligger idag bevarad under marken. Pildammstornet ritades av arkitekten Harald Boklund.
Storkrikets biologiska och geologiska värden är unika – och sårbara. Bara i naturområdet Vombsjösänkan som ligger mitt i biosfärområdet finns omkring 700 sällsynta, så kallade rödlistade arter. I området ligger även Krankesjön, Vombs ängar och Vombsjön som tillhör landets allra finaste fågellokaler. Stora delar av området är naturreservat, Natura 2000, Ramsarområde och riksintresse för både naturvård och friluftsliv.
I området finns mycket av det brutna kulturlandskapet bevarat. Landskapet vittnar om lantbrukets förändringar under de senaste århundradena, om militär verksamhet på Revingehed, fiskenäring i Vombsjön och om utdikningar som genomförts för att vinna odlingsbar mark. Idag restaureras de utdikade våtmarkerna för att skapa en ekologiskt hållbar vattenhantering och återskapa biologisk mångfald. Våtmarkerna i området är viktiga för många fåglar, insekter och vattenlevande djur.
Storkriket har goda förutsättningar för turism och näringsliv, främst med inriktning mot fiske och friluftsliv. Med sin rikedom av fauna, flora, kulturhistoria, geologi och olika utvecklingsinitiativ har området goda förutsättningar att uppfylla kriterierna för att bli landets åttonde biosfärområde.
Vacker park med ett av Malmös mest kända träd (en Fagus sylvatica ’Pendula’ – hängbok). Parken har öppna gräsytor och gångar men också en lekplats i anslutning till Malmö Konsthall. Den gamla flickskolan ger en fin inramning av parken. Malmö Opera (fd Stadsteatern) ligger mittemot parken.
Glimmingehus är en medeltida borg som ligger i Vallby socken i Simrishamns kommun i Skåne. Den är Nordens bäst bevarade enkelhusborg från medeltiden. Borgen byggdes på 1400-talet av den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans fru Margareta Arvidsdotter. Den var tänkt att vara en representativ bostad med starkt försvar.
Glimmingehus är en kvadratisk borg med ett centralt torn. Den är omgiven av en vallgrav och en stenmur. Borgen har ett antal försvarsmekanismer, bland annat:
- Hål i muren för att hälla kokande tjära över inkräktare
- Vindbryggor för att nå muren från utsidan
- Dödsfällor i vallgraven
Glimmingehus fick aldrig uppleva något krig. Den användes som bostad fram till 1600-talet, då den övergavs. I början av 1900-talet köptes borgen av Riksantikvarieämbetet och restaurerades.
Idag är Glimmingehus ett populärt turistmål. Man kan besöka borgen och lära sig mer om dess historia. Borgen är också värd för en rad evenemang, bland annat medeltidsdagar och musikfestivaler.
Glimmingehus är ett viktigt kulturhistoriskt monument. Det är ett unikt exempel på en välbevarad medeltida borg.
Till Sofiero kommer årligen tiotusentals besökare för att njuta av den blomstrande skönheten, den kungliga traditionen och den undersköna utsikten över Öresund. Men var började allt?
Sofieros historia börjar 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau besöker sundets pärla – Helsingborg. Det unga paret förälskar sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark och köper hemmanet Skabelycke, ett stycke norr om Helsingborg, för att där bygga sitt sommarslott Sophie-Ro.
Sommaren 1866 kunde paret för första gången flytta in i sina drömmars sommarslott, som då hade ett annorlunda utseende än idag – bland annat hade slottet bara en våning. När Oscar blev kung (Oscar II) tio år senare genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende det har idag.
Oscar och Sophia kom att spendera många vackra somrar på Sofiero. År 1905 ger de bort sitt älskade Sofiero i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf när han gifter sig med sin Margareta från England. En solig julidag drygt en månad efter bröllopet anländer Gustav Adolf och Margareta till Sofiero med häst och vagn genom en entré smyckad med eklöv och krönt med en kunglig krona. Den svenska och engelska flaggan vajade bland helsingborgarna som välkomnade slottets nya ägare.
Kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta är bägge mycket trädgårdsintresserade och det dröjer inte länge förrän en helt ny trädgård växer fram på Sofiero.
Slottsträdgården växer fram
Kronprinsessan Margareta, som växt upp bland praktfulla engelska parker, är växtkunnig och har en väl utvecklad känsla för färg och form. Med sin kunskap och nyfikenhet om trädgårdsarbete deltar hon själv i anläggandet av slottsparkens rabatter och gångar. Tillsammans anlägger Margareta och Gustav Adolf stenpartier, planterar rhododendron, låter anlägga omfattande blomsterplanteringar och ett köksland. De uppför ett växthus och anställer en riktig trädgårdsmästare. På mindre än 15 år skapar de tillsammans en fantastisk trädgård.
Margaretha dör 1920 och efterlämnar make med fem barn. Gustaf Adolf blir sitt Sofiero troget och tillbringar somrarna där fram till sin död 1973. Han gifter om sig 1923 med Lady Louise Mountbatten från England.
1950 blir Gustav Adolf kung av Sverige (Gustav VI Adolf) men trädgårdsintresset finns det alltid tid för. Han odlar sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för släktet rhododendron. Under sin tid låter han plantera mer än 5 000 plantor med mer än 400 olika slags rhododendron. De flesta växer i de bägge raviner som löper norr och söder om slottet.
Kungligt trädgårdsarv
1973 testamenterar Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad. Tack vare Margaretas och Gustav Adolfs brinnande trädgårdsintresse kan idag tiotusentals besökare varje år njuta av denna vackra slottspark.
På Sofiero arbetar idag kunniga trädgårdsmästare och trädgårdsdesigners med att bevara det arv som Margareta och Gustav Adolf lämnade efter sig, med samma experiementlusta som kronprinsparet hade. Gustav VI Adolfs rhododendron och Margaretas blomsterrabatter tillhör fortfarande trädgårdens förnämsta attraktioner och numera kan man även njuta av ett imponerande dahliakvartér, en lustträdgård och en spännande köksträdgård. Under 2016 invigdes en stor Jubileumsträdgård med anledning av Sofieros 150-årsfirande – en trädgård som kommer bjuda på skön inspiration och rekreation under många år framöver.
Vattenrikets besökscenter naturum Vattenriket ligger mitt i staden Kristianstad och mitt i biosfärområde Kristianstads Vattenrike.
Här kan du utforska utställningen på egen hand eller följa med på en guidad tur. Leta märlor i bäcken, titta på fiskar i akvariet, spana efter djur och njut av vyn från panoramafönstret. Följ med på en hisnande flygtur med farkosten Opteryx! På andra våningen serverar Café Årum lokalproducerad och ekologisk mat och fika efter säsong. Där finns också en takterrass med härlig utsikt över stan, strandängarna och ån där du sitta och äta din medhavda matsäck vid träborden.
Välkommen till naturum för att börja din färd ut i Vattenriket!
Malmö är Sveriges tredje största stad, belägen i Skåne, med en befolkning på cirka 362,133 invånare (december 2023). Staden är känd för sin mångfald och kulturella rikedom, vilket gör den till en internationell smältdegel. Malmö ligger vid Öresund, mittemot Köpenhamn, och är kopplad till Danmark via den imponerande Öresundsbron.
Staden har genomgått en betydande transformation sedan bron öppnades 2000, vilket har lett till nya arkitektoniska projekt och en blomstrande tech- och biotekniksektor. Malmö universitet lockar studenter från hela världen och bidrar till stadens dynamiska atmosfär.
Malmö är också hem för många historiska byggnader och vackra parker. Lilla Torg, med sina kullerstensgator och mysiga kaféer, är en populär plats för både lokalbefolkning och besökare. Staden är känd för sina kulturella evenemang, inklusive teater, musik och konstutställningar.
Malmö är en stad som kombinerar det gamla med det nya, och erbjuder något för alla smaker. Med sin rika historia och moderna utveckling är Malmö verkligen en plats att utforska!
Malmös Historia
Malmö har en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Staden grundades troligen på 1200-talet och blev snabbt en viktig handelsplats. Under 1400-talet fick Malmö stadsrättigheter, vilket markerade början på dess utveckling som en betydande stad i Skåne.
Tidig Historia
Under 1400-talet var Malmö en av de mest betydelsefulla städerna i Danmark, och den var en viktig hamn för handel med Östersjöregionen. Staden var också känd för sina starka befästningar, som byggdes för att skydda mot angrepp.
1500- och 1600-talet
Malmö kom under svenskt styre efter det danska nederlaget i det Skånska kriget 1658. Under denna tid började staden att utvecklas industriellt, och flera industrier etablerades, vilket bidrog till stadens tillväxt.
1800-talet
Under 1800-talet genomgick Malmö en stor förändring med industrialiseringen. Kockums mekaniska verkstad grundades 1840, och den första järnvägen i Skåne öppnades 1856. Malmö blev en viktig industristad med många fabriker och varv.
1900-talet
Malmö fortsatte att växa och utvecklas under 1900-talet. Staden var värd för den baltiska utställningen 1914, som var en stor industri- och konstutställning. Efter andra världskriget genomgick Malmö en omfattande urbanisering och modernisering.
Nutid
Idag är Malmö en modern och mångkulturell stad med en blomstrande ekonomi och en stark utbildningssektor. Staden är känd för sin hållbara utveckling och innovativa arkitektur, inklusive den ikoniska Turning Torso.
Malmös historia är en berättelse om förändring och anpassning, och staden fortsätter att vara en viktig plats i Skåne och Sverige. För mer information kan du besöka Malmö stad .
Biblioteket som består av två delar, dels en gammal byggnad (Slottet) och dels en nyare (Ljusets kalender) som sammanbinds på ett vackert och harmoniskt sätt via den nya entrén. Ljusets kalender är skapad av den kände danske arkitekten Henning Larsen. Han har skapat en monumental byggnad med glasfasad. Den reser sig majestätiskt intill det gamla Slottet, som varit huvudbibliotek sedan 1946. Slottet återinvigdes, efter en omfattande renovering, den 24 september 1999.
Biblioteket är gjort för att ströva och vara i. Det finns flera hundra sittplatser för studier, läsning och samtal. Via hissar och ett system av balkonger, broar och trappor kan man söka sig till en plats alldeles intill glasfasaden mot parken eller på en balkong med svindlande utsikt över bibliotekslandskapet där nere.
Biblioteket är flexibelt. El-, tele- och datakraft kan tas upp var som helst. Böckerna lånar och lämnar besökaren själv tillbaka via automater.
Stadsbiblioteket, som vision och verklighet, är väl dokumenterat i boken ”Tidernas bibliotek” som kom ut 1997. Boken berättar om framväxten av en modern kunskapsorganisation. Den berättar även om samspelet mellan en spännande arkitektur, sofistikerad informationsteknik och ett nytänkande i sättet att arbeta. Både inom personalgruppen och i mötet med besökarna.
Arkitekt, Ljusets kalender (nybyggnad)
Henning Larsen Tegnestue A/S
Arkitekt, Slottet
John Smedberg
Yta
15 300 kvadratmeter brutto, 9300 kvadratmeter netto.
Här hittar du hittar du utställningar inom teknik, fordon, sjöfart och vetenskap. Här finns även Wisdome Malmö , en dombiograf, lekrum och museibutik.
En pärla på Falsterbonäset som erbjuder båtliv, restauranger, fiskhandlare, konstgalleri, kallbadhus och nattklubb. Dessutom angränsande kilometerlånga vita sandstränder både norr och söderut.
I anslutning till hamnen finns flera parkeringar. Under sommarmånaderna kan det vara svårt att parkera, då rekommenderas du att gå, cykla eller ta Gåsatåget.
Skanörs kyrka (S:t Olof) är vackert belägen på norra sidan av Rådhustorget i Skanör. I närområdet finns Skanörs Rådhus på sydsidan av torget och norr om kyrkan ligger Skanörs borgruin. Granne med kyrkan är hotel Gässlingen.
Koret
Korets tillkomsttid har kunnat dateras genom en av de tre träplaketterna i valvens skärningspunkter. I koret reser sig ett dominerande renässansaltare ett baldakinaltare daterat till 1604, troligen tillverkat av Daniel Tomisen i Malmö. Altaret har tidigare haft betydligt kraftigare färger, det fick sina nuvarande ljusa färger vid en ommålning 1762 av Malmömålaren Håhl.
Predikstolen
Predikstolen från 1600-talet blev även den ommålad 1762, etthundratrettio år senare blev den helt befriad från färg. Samma befrielse från färg drabbade klockarebänken och prästbänken (1600-tal). Även en korstol, sammansatt på 1580-talet av korstolsdelar från 1300-talet, pryder koret.
Dopfunten
I triumfbågen hänger ett senmedeltida krucifix med stöd av en tvärbjälke. Även detta blev ommålat år 1762, men i likhet med altaret besparades det den omilda ”renoveringen” som en del andra inventarier utsattes för under 1890-talet. Vissa forskare har velat hänföra dopfunten till 1100-talet, men troligen anskaffades den först vid slutet av 1300-talet.
Altartavla från 1500-talet
Över portalen mellan långhuset och tornrummet hänger resterna av vad som sannolikt varit en altartavla en triptyk från ca 1525. Mitt delen visar bilder av S:t Olof, omgiven av S:ta Gertrud och S:t Göran. Tavlorna har under en period använts som antemensale och då skurits av för att passa till altarbordets mått.
Gravstenar i kryptan
När kyrkans interiör renoverades vid slutet av förra seklet bröts den gamla golvbeläggningen av kvadratiska tegelplattor upp. De många gravstenarna, den äldsta läsbara är från 1377, lyftes ut och sattes utmed kyrkans yttermurar. Under dessa stenar har tidigare vilat kvarlevorna av handelsmän, fiskare och fogdar som mött döden långt från sina hemorter under Hansatiden liksom sjömän, borgare, präster och borgmästare från den egna staden. Stenarna har senare åter tagits ner i samband med yttre restaureringsarbeten på kyrkan och förvaras nu i kryptan. På 40-talet återfick kyrkan ett tegelgolv.
Källa: Skanörs kyrka S:t Olof, Lars Dufberg
Resterna av denna ursprungliga farled löper idag som ett mindre dike över Skanörs ljung. Allt tyder på att den medeltida kanalen var framkomlig för båtar av pråmtyp och att minst en bro förband nedre delen av Falsterbonäset med fastlandet. Rester av en bro finns nära utloppet vid Lv4:s skjutplats.
Om Ammerännan är en naturlig eller en grävd kanal vet man inte. Möjligen skulle en arkeologisk undersökning kunna fastställa detta. Uppgifter i flera handlingar visar under alla förhållande att den har funnits under lång tid.
Stortorget i Malmö började anläggas 1538 i samband med att man rev Heligandsklostret. Klostret och dess kyrkogård upptog 70% av det nuvarande torgets yta.
Vid Stortorget finns flera historiska byggnader, bl.a. Residenset, Rådhuset, Kockska huset, Hotell Kramer och Apoteket Lejonet. En omdebatterad staty av kung Karl X Gustav finns centralt placerad på torget.
I det sydvästra hörnet angränsar Stortorget till Lilla torg.
Fiskehoddorna ligger vid Banérskajen nära Teknikens och Sjöfartens hus. Här kan du i en unik miljö handla färsk fisk tisdag till lördag varje vecka, kl. 06:30–13:00. Läs mera om fiskehoddorna här.
Ett Living history Museum, Open air museum eller friluftsmuseum som det också kallas är inget traditionellt museum som vi föreställer oss ett museum. Här finns inga glasmontrar, inga salar med marmorgolv, inga beskrivande skyltar inte ens en traditionell museibyggnad. Här finns istället en hel vikingastad uppbyggd med dåtidens material och tekniker, så historiskt korrekt man kan komma med de arkeologiska och historiska källmaterial man känner till. Staden består med andra ord inte av filmkulisser utan av rätt igenom riktiga, solida och beboliga hus.
För att staden skall upplevas som en levande stad som den kunde te sig för ca tusen år sedan har vi befolkat staden med frivilliga som är intresserade av att levandegöra vikingatiden. Stommen i stadens befolkning består av medlemmar i Föreningen SVEGs byalag (Scandinavian Viking Explorer Group).
För den jordbrukande befolkningens del fanns tidigt i byn en mölla. Den nuvarande kvarnen är en av de äldsta bevarade väderkvarnarna i Skåne och står ännu på sin ursprungliga plats invid Hamnvägen. Några ekbjälkar i kvarnkonstruktionen har daterats dendrokronologiskt dvs. med hjälp av årsringräkning, till sekelskiftet 1700. Kvarnplatsen bör emellertid vara äldre, då den är markerad redan på karta från 1585. Redan år 1505 nämns dessutom en mölla av den tyske fogden Berndt Lütke från Lübeck i en gränsangivelse. Platsen kan överensstämma med läget för den nuvarande möllan.
Skanörs mölla är en så kallad stubbamölla. Benämningen kommer sig av att den är uppbyggd på en enda bärande del, ursprungligen en trästubbe eller grov stolpe, fastsatt på en kraftig kryssfot. På och runt denna vilar själva byggnadskroppen eller bölet. Då vingarna skall anpassas efter vindriktning, vrids hela kvarnkroppen runt stubben. Möllan är uppförd i två våningar, av virke som ibland haft en helt annan funktion innan det hamnat som byggmaterial i kvarnen. Svansträet, den stång varmed anordningen vrides, har t ex visat sig vara av ett tropiskt träslag och har kanske fungerat som mast på något fartyg som förlist utanför Skanörs kust.
Ända fram till 1800talet fanns i landet en gällande kvarnrätt, som förbjöd uppförandet av nya kvarnar, detta för att inte vålla avbräck på de redan befintliga skattebelagda kvarnarna. Skanörs mölla var en sådan så kallad tullkvarn, som gav staten inkomster. Den siste möllaren hette Anders Andersson och arrenderade möllan fram till 1922, då den helt togs ur bruk. Äganderätten var dock uppdelad på flera händer. Denna angavs i ända upp till 720 delar.
Källa: Västra Söderslätt guide till kulturarv & besöksmål
En av de äldsta och även vackraste icke kyrkliga byggnaderna i Skanör är Rådhuset. Trots flera stora bränder i slutet av 1800-talet då nästan hela Skanör lades i ruiner och trots den stora översvämningen i november 1872 står byggnaden som en vacker pendang till medeltidskyrkan på andra sidan torget.
Den borgmästare som genomdrev byggandet var den dynamiske Leonard de la Rose (1723-1784), stadens förste borgmästare med juridisk utbildning och tidigare stadsfiskal i Lund. Leonard de la Rose blev borgmästare i Skanör 1752, fick domsrätt över även grannstaden Falsterbo 1754 men fick icke kunglig fullmakt förrän 1761.
Den 8 oktober 1774 tillfrågas borgerskapet av sin borgmästare, när de tänkte börja den anbefallda stenbrytningen i Skanörs slottsruin till rådhusbygget. Svaret blev att detta ville man inte göra gratis, arbetet borde betalas med de insamlade kollekt- och stamboksmedel, som i början av 1775 uppgick till 4.000 daler silvermynt.
En del av borgarna ville till och med att Skanör (för att slippa arbeta med Rådhuset) skulle befrias från stadsprivilegierna och begärde detta hos landshövdingen. Skrivelsen remitterades till borgmästaren för yttrande och avslogs därefter. Avslaget kompletterades med en skrivelse från landshövdingen den 29 mars 1975, att borgerskapet utan ersättning skulle delta i arbetet med rådhuset enligt medsänd ritning och beskrivning.
Både brev, ritning och skrivelse är nu tyvärr försvunna och därmed också det enda som skulle kunna styrka misstanken att rådhuset ritats av den kände arkitekten, friherre Carl Fredrik Adelcrantz.
Arbetet kom så småningom igång och den 24 september 1777 invigdes rådhuset av ”Landshöfdingen och Riddaren Thott”. I takt med förändringar i samhället har även Rådhusets funktion ändrats. Rådstugans sista möte – där borgarnas gemensamma problem kunde dryftas och lösas och där alla stadens röstberättigade hade rätt att delta – var den 16 december 1933 under dåvarande borgmästare Eric Torslow.
Från och med årsskiftet styrdes staden sedan av i allmänna val tillsatta stadsfullmäktigeledamöter. Nästa viktiga funktion fråntogs rådhuset vid årsskiftet 1946/47. Då upplöstes stadens domstol – rådhusrätten – och staden överfördes till Oxie-Skytts tingsrätt.
Vid årsskiftet 1969/70 kom så det definitiva slutet för rådhuset även som förvaltningsbyggnad, lokalerna var för små och flyttning skedde till den jämngamla garnisonsbyggnaden vid Rådhustorgets västra sida.
1974 flyttades förvaltningen åter, nu till det nybyggda kommunhuset i Vellinge. 1979 skedde en restaurering av byggnaden, som både in- och utvändigt så långt som möjligt återfick sitt gamla utseende.
Rådhuset används nu för sammanträden och mindre sammankomster och är dessutom en uppskattad plats för borgerliga vigslar.
Källa: Skanör och Falsterbo efter sillatiden, Lars Dufberg
En fantastisk mötesplats i Skåne med en spännande gastronomi för möten, bröllop och andra evenemang.
Bio- och skolsittning i största lokalen 150/120
Hotellrum i slottet/gästhus 18/9
Totalt antal bäddar max 50
Konferensrum
Beritzholm upp till 150 personer
Tegelsalen 50 personer i biosittning
Hedbergska salen 40 personer i biosittning
Styrelserummet 10 personer
Riddarsalen 10 personer
Vid bröllop och fest dukar vi upp till 40 personer i Gröna matsalen och är ni fler finns det plats för drygt 110 sittande i Beritzholm.
Falsterbostranden är en lång vacker sandstrand med brygga för de som inte gillar långgrunt vatten. Stranden hänger samman och ansluter med Falsterbo Strandbad. För att ta sig till stranden är det enklast till fots eller cykel genom att passera Falsterbo museum och Museikiosken via Sjögatan.
I anslutning till stranden ligger anrika Falsterbohus som en gång i tiden var ett populärt badhotell. Även ruinen efter Falsterbohus slott ligger intill stranden.
Kärnan är i dag ett populärt besöksmål i Helsingborg för hela familjen och en historisk byggnad som är lätt att se upp till. Tack vare försvarstornet har stadens invånare sovit gott under 700 år. Kärnan är staden Helsingborgs stolta symbol och varumärke. För den som tar sig hela vägen upp till toppen (146 trappsteg) väntar fantastisk utsikt över Helsingborg och hela vägen över till den danska kustlinjen. Historien om Helsingborg och Kärnan tar sin början redan på 1070-talet.
Residenset vid Stortorget är en bostads- och representationslokal för landshövdingen i Skåne län. Huset är ombyggt och består av två sammanbyggda hus ursprungligen från slutet av 1500-talet. Det västra är ”Kungshuset” och det östra ”Gyllenpalmska huset”. Dagens fasad från 1849 gör att det ser ut som en byggnad.
Historia
Under 1600-talet ägdes det som senare kallades Kungshuset av rådmannen Fadder Loch. Efter Skånes erövring år 1658 inkvarterade med våld först generalguvernör Gustaf Otto Stenbock och sedan fältmarskalk Gustaf Banér. Den sistnämnde körde bokstavligt talat ut Fadder Loch på gatan. Fadder Loch anslöt sig till den danska invasionsarmén år 1676 men stupade i slaget vid Lund samma år.
Kungshuset med utbyggnaden och Gyllenpalmska huset till höger – Teckning av Einar Bager
De båda husen sammanslogs redan 1728–30 till en byggnad och blev residens för landshövdingen.
1806 flyttade Gustaf IV Adolf hovet till Malmö. Kungen gillade Malmö för det låg närmare resten av Europa. Kungafamiljen bodde på residenset, men de högre hovdignitärerna bodde i den Bergska gården. För att enkelt ta sig mellan byggnaderna byggdes en gångbro över Kansligatan. Det finns en stenen i residenset östra gavel där gångbron en gång fanns. Kungens kärlek till Skåne och Malmö gjorde att han hade planer på att göra Malmö till Sveriges nya huvudstad. Stockholmarnas missnöje med kungen resulterade i att han tvingades avgå 1809 och familjen sattes i husarrest på Gripsholm slott. I slutet på samma år tvingades han och hans familj på landsflykt via båt från Karlskrona. Gustav IV Adolf har fått ge namn åt ett annat torg i Malmö, nämligen Gustav Adolfs torg.
Dagens fasad är ett resultat av en ombyggnad från 1849 med Fredrik Wilhelm Scholander som arkitekt. I dag är det endast den västra volutgaveln samt ett litet så kallat kerubhuvud på den östra gaveln som minner om 1500–1600-talen.
Kung Karl XV avled på länsresidenset den 18 september 1872.
Vid Trekungamötet den 18–19 december 1914 samlades de tre nordiska kungarna Kristian X av Danmark, Håkon VII av Norge och Gustaf V av Sverige tillsammans med sina utrikesministrar på länsresidenset i Malmö för överläggningar efter första världskrigets utbrott. Ett resultat av mötet blev att man bekräftade sin enighet kring neutralitetslinjen.
Tre kungar på Residensets balkong 1914
Landshövdingeresidenset i Malmö ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk.
Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö är en magnifik byggnad med en rik historia. Byggherre var apoteksinnehavaren John Tesch, och apotekets symbol är ett lejon, vilket var en traditionell metod att skilja apotek åt under 1700-talet.
Det äldsta kända privilegiebrevet för apotekare i Malmö utfärdades år 1571 av Fredrik II. Under 1600- och 1700-talen innehades Stadsapoteket vid Kyrkogatan av den tyska apotekarsläkten Dietrich och kallades då för Dietrichska Apoteket. År 1731 öppnades ännu ett apotek, och för att skilja dem åt användes djursymboler. Dietrichska fick ett lejon och det nyinrättade en örn.
Byggandet av apotekets nya hus på Stortorgets östra sida påbörjades år 1896. Arkitekter var Lindvall & Boklund, ett nystartat arkitektkontor med August Lindvall och Harald Boklund. De förbättrade ett förslag av Hans Hallström. Apotekare Tesch ändrade idéer under bygget och relationen mellan arkitekterna och byggherren utmynnade i en rättsprocess.
Det nya apoteket försågs med rejäla skyltfönster, men även övervåningen byggdes att bli så iögonfallande som möjligt. Bland utsmyckningar finns bland annat Tesch själv avbildad. Inte bara exteriört utan även invändigt blev det en överdådig utformning i såväl apotek som bostadsvåning. Till ovanligheterna för tiden hörde en hiss upp till Teschs egen luxuösa lägenhet i huset.
Vid tiden för uppförandet ansågs apoteket Lejonet vara ett av Europas allra största apotek, nästan lika stort som det kejserliga apoteket i Moskva. Det var vid sekelskiftet 1900 Malmös högst taxerade fastighet.
Tesch slutade som apotekare efter 16 år för att övergå till bankvärlden, och blev även en drivande kraft inom Hippodromen. En av de nya ägarna var Teschs systerson Hjalmar Andersson-Tesch.
Apoteket Lejonet är idag inte bara ett apotek, utan även en kulturhistorisk plats. Det är en fascinerande byggnad med en historia som speglar Malmös utveckling under 1800- och 1900-talen.
Hyllie Vattentorn är en ikonisk byggnad belägen i Hyllie-distriktet i Malmö. Tornet, som designades av arkitekten Karl Ivar Stål för Kjessler & Mannerstråle, invigdes 1973. Med sin unika form som påminner om en flygande tefat och en höjd av 62 meter, är det en av de mest igenkännbara byggnaderna i Malmö.
Fakta om Hyllie Vattentorn:
- Höjd: 62 meter
- Vattenkapacitet: 10,200 kubikmeter
- Adress: Arenagatan, 215 32 Malmö, Sverige
- Invigningsår: 1973
Tornet är inte bara en funktionell vattenreservoar utan också en del av Malmös moderna stadsbild. Det ligger nära Malmö Arena och är en del av det växande Hyllie-området, som har blivit ett centrum för både boende och kommersiella aktiviteter.
Besök och Omgivningar
Hyllie Vattentorn är omgiven av vackra parker och moderna byggnader, vilket gör det till en trevlig plats för en promenad eller en picknick. Området erbjuder också olika aktiviteter och evenemang. Hyllie station, Malmö arena och Emporia ligger i närheten.
Nära Finjasjöns strand i Hässleholms kommun ligger Hovdala slott.
Besökaren möts sommartid av fårens bräkande från kullarna i öster. Här uppe har föregångaren till nuvarande Hovdala legat. För att trygga slottet under ofredstider har det flyttats till sitt nuvarande läge på 1500-talet. Ankarjärnen på den norra längan bär årtalet 1511. Anläggningen skyddades av en vallgrav som fortfarande, numera torrlagd, omger området.
Hovdala spelade med sitt läge i gränslandet en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet.
Det mäktiga tornet bär årtalet 1600 på fasaden. Porten till tornet bär än idag spår av de hårda strider som utkämpades i början av 1600-talet. Svenskarna angrep då Hovdala under Kalmarkriget. Även under Skånska kriget 1675 – 1679 var slottet illa ute och brändes delvis ner den 7 augusti 1678. Det återuppfördes av dess dåvarande ägare Jens Mikkelsen. 1687 adlades han Ehrenborg av Karl XI, som tack för sina tjänster under kriget. Sedan har familjen Ehrenborg bott på Hovdala under 9 generationer fram till början av 1980-talet.
Hovdala slott idag
Idag lever slottet upp igen genom de restaureringar som genomförts av och Hässleholms kommun. Hovdala är statligt byggnadsminne sedan 1947. Det är en medveten ambition att de årsringar som Hovdalas 500-åriga historia avsatt skall vara synliga för besökare nu och i framtiden.
Hässleholms kommun bedriver idag programverksamhet under sommarsäsongen mellan förste maj och siste september.
Tallriken är stor öppen plats i Pildammsparken. Tallriken har en diameter på 160 meter och används för både parkens besökare som solar, fikar och leker, men också för större utomhuskonserter och festivaler. På södra sidan finns en backe som är populär att åka pulka nedför under vintern.
Ystad, belägen på Skånes sydkust, är en stad som lockar besökare med sin pittoreska charm, rika historia och avkopplande atmosfär. Med sina kullerstensgator, korsvirkeshus och mysiga gränder är det lätt att förlora sig i stadens idylliska atmosfär.
Upplev Ystad
- Strosa genom Gamla stan: Ystads historiska centrum är en fröjd för ögat med sina välbevarade byggnader från olika epoker. Här kan du beundra Sankta Maria kyrka, ett mästerverk i gotisk stil, eller utforska Gråbrödraklostret, ett av Sveriges bäst bevarade kloster. Missa inte heller att besöka Per Helsas gård, ett charmigt korsvirkeshus från 1600-talet.
- Vandra i Wallanders fotspår: För deckarfantaster är Ystad ett måste. Staden är nämligen starkt förknippad med Henning Mankells fiktiva poliskommissarie Kurt Wallander. Följ i Wallanders fotspår genom att besöka platser som Mariagatan, polishuset och Fridolfs konditori. Ystad Studios Visitor Center erbjuder även en interaktiv utställning om Wallander-filmerna.
- Njut av havet och stranden: Ystad har en vacker sandstrand som sträcker sig längs kusten. Här kan du bada, sola, promenera eller bara njuta av den friska havsluften.
- Upptäck omgivningarna: Ystad är en utmärkt utgångspunkt för att utforska den vackra skånska landsbygden. Ta en cykeltur genom böljande fält, besök Ales stenar, en mystisk stenformation från bronsåldern, och tag en lunch i Kåseberga, en charmig fiskeby med rökeri och restauranger.
Ystads historia
Ystad har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Staden var en viktig handelshamn och medlem i Hansan, vilket ledde till en period av välstånd och tillväxt. Under 1600-talet drabbades Ystad av krig och pest, men återhämtade sig så småningom. Idag är Ystad en modern stad med en stark koppling till sin historia, vilket gör den till ett unikt och minnesvärt resmål.
Tips
- Besök Ystad under sommaren för att uppleva stadens livliga atmosfär och delta i evenemang som Ystad Sweden Jazz Festival.
- Hyr en cykel för att enkelt ta dig runt i staden och utforska omgivningarna.
- Prova på lokala specialiteter på någon mysig restaurang.
Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, natur eller bara vill koppla av i en vacker miljö, har Ystad något att erbjuda.
Norr om Skanörs kyrka finns ruinerna efter den medeltida borgen i Skanör. Anläggningen uppfördes med början under första hälften av 1200-talet som säte för danske kungens fogde. Fogdens uppgift var att representera kungamakten i Skanör och Falsterbo och med hjälp av soldater upprätthålla ordningen inom området, samt tillse att skatter och avgifter betaldes in i laga ordning.
Borgen bestod av dels en tvåvånings tegelbyggnad om ca 16×8 meter, dels ett antal mindre byggnader av enklare slag. Kring borgområdet fanns två cirkulära vallgravar och i väster en förborg. Byggnaderna var uppförda på en kulle som vid en arkeologisk undersökning under 1900-talets första decennium under ledning av professor Otto Rydbeck konstaterades vara uppbyggd av torvor som säkrats med pålar. Av de ursprungliga byggnaderna syns idag endast rester efter huvudbyggnaden uppe på kullens högsta del.
Vid 1300-talets början belägrades och erövrades borgen av soldater från de vendiska hansestäderna men återuppbyggdes. Då Skånemarknadens tyngdpunkt under samma sekels slut kom att förskjutas från Skanör till Falsterbo flyttade, fogden med sitt folk till det då modernare och starkare Falsterbohus slott.Skanörs borg började då förfalla och förvandlades så småningom närmast till ett stenröse, från vilket man på den stenfattiga orten under 1770-talet bland annat bröt sten till rådhusbygget.
Från borgkullen har man en underbar utsikt över Öresund och strandängarna, där fiskarna förr landade sina fångster av sill som efter rensning och saltning exporterades till centrala Europa.
Källa: Den medeltida borgen i Skanör, Otto Rydbeck
Norr om Höje å finns en av Skånes mest välbesökta stränder med inbjudande bad och närhet till matställen och service. Stranden går även under namnet Lomma Beach. Vegetationen kring sanddynerna består huvudsakligen av strandråg och vresros som hjälper till att binda sanden. Innanför stranden ligger Strandfuret, ett populärt strövområde.
Tillgänglighet
Det finns parkering för rörelsehindrade vid Stiltjeplatsen och Tullhustorget. Därefter kan man ta sig ner på stranden via utlagd trall vid Strandpromenaden/Stiltjeplatsen.
Bilparkeringar
Parkeringsplats finns öster om Södra Västkustvägen på båtuppställningsplatsens norra del samt söder om Fyrkantsdammen – infart via Campingvägen.
Toaletter och dusch
Toaletter och dusch finns på stranden väster om Tullhustorget samt vid nordvästra hörnan av Strandfuret. Öppna: 1/5–30/9 klockan 06.00–24.00. Handikapptoaletten har öppet året om mellan 06.00 och 24.00.
Prästgårdsparken med bl.a. Karl XI:s stenar är belägen söder om Östra Sallerups kyrka i hjärtat av Skåne. Den skapades efter prästen Jöns Henrikssons idéer i en tid när de svensk-danska krigen pågick. Parkanläggningen är en av ett fåtal bevarade 1600-talsparker i Europa.
Prästgårdsparken är av Riksantikvarieämbetet klassad som fornminne och den centrala delen av Östra Sallerup utgör ett riksintresse för kulturmiljövården. Besökare kan göra egna strövtåg eller bli guidade.
Prästen var en originell person som förutom att han anlägger kungahyllningen i sten också låter bygga ett lusthus i parken, ett observatorium på Klacks backe, och sitt eget gravmonument vid kyrkan. Det var en präst vars namn dessutom förändrades under årens lopp.
Utställningen ”Prästen, parken och skvadronen” finns att beskåda i Östra Sallerups Kulturhus. Kyrkan, Kulturhuset, Prästgårdsparken och Klacks backe ligger samlade i Östra Sallerups by.
Föreningen Jöns Henrikssons Minne arbetar för att bevara prästgårdsparken men även för att samla information om Sallerups skvadron och Jöns Henriksson.
Det är en ideell förening – stöd den gärna genom att bli medlem!