Visste du att…det var lag på att odla humle i Sverige?

Av:

Det var lag på att odla humle i Sverige från 1400-talet fram till 1860. Anledningen var att humle var en viktig ingrediens i öl, och att Sverige ville vara självförsörjande på humle.

Humle är en klätterväxt som växer i Europa, Asien och Nordamerika. Den används för att ge öl dess karakteristiska smak och doft. Humle innehåller humleoljor, som är en blandning av olika kemiska föreningar som ger ölen dess smak och doft. Humle innehåller också bitterämnen, som hjälper till att balansera sötman i ölen.

I Sverige har humle odlats i över 800 år. På 1400-talet började det införas lag på att odla humle, och varje bonde var tvungen att odla ett visst antal humleplantor, så kallad odlingsplikt. Detta gjordes för att Sverige skulle vara självförsörjande på humle, eftersom humle är en viktig ingrediens i öl.

Lagen om humleodling upphävdes 1860, men humleodlingen minskade kraftigt under 1900-talet. Detta beror på att det blev billigare att importera humle från andra länder. Idag odlas det inte mycket humle i Sverige, men det finns ett ökande intresse för att odla humle igen. Förutsättningarna i Skåne är mycket goda för att odla humle och därför har flera nya odlingar kommit på senare år.