Allvarligt säkerhetsläge i Sverige kräver åtgärder

Publicerad:

Sveriges säkerhet påverkas av en orolig omvärld, och det finns en risk att läget kan försämras ytterligare. Säkerhetspolisen (Säpo) betonar vikten av att stärka säkerheten och motståndskraften i både nationell och internationell samverkan. Det försämrade säkerhetsläget ökar pressen på Säpo och Polismyndigheten, som har befogenhet att agera i fredstid.

Försämrade faktorer

  • Omvärldens konflikter: Konflikterna i Ukraina och Mellanöstern påverkar hotbilden mot Sverige och svenska intressen. Sverige används som arena för konflikter mellan andra länder.
  • Hybridaktiviteter: Främmande makt använder hybridaktiviteter för att destabilisera Sverige och övriga Europa. Cyberangrepp, dataintrång, drönarflygningar och kabelbrott i Östersjön har skett.
  • Terrorhot: Terrorhotnivån mot Sverige ligger kvar på en hög nivå, fyra på en femgradig skala. Det finns ett diversifierat terrorhot från våldsbejakande islamister och högerextremister, samt unga som radikaliserats online.
  • Ryssland: Ryssland utgör det dimensionerande hotet mot Sverige. Rysk säkerhetshotande verksamhet riskerar att hota Sveriges territoriella integritet och politiska suveränitet. Ryssland accepterar i större utsträckning risk för liv och hälsa.
  • Teknisk utveckling och digitalisering: Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen skapar möjligheter, men också hot och sårbarheter. Lagstiftningen har inte hängt med i den tekniska utvecklingen.

Analys av hotet

Säpo ser tendenser till ett diversifierat terrorhot som dels handlar om det ideologiskt motiverade hotet från våldsbejakande islamister och våldsbejakande högerextremister, dels om unga som radikaliserats online och som framför allt fascineras av våldshandlingar. Det diversifierade terrorhotet handlar också om att länder som Ryssland och Iran förmår personer att genomföra våldsdåd.

Hoten mot Sverige handlar också om tillgång till forskning, innovation och naturtillgångar. Svensk kunskap ska inte användas för att öka främmande makts förmåga kopplat till militära ändamål. Cyberangrepp är ett viktigt verktyg för främmande makt.

Ryssland, Kina och Iran utgör de största hoten mot Sverige. Ryssland försöker underminera sammanhållningen inom Nato och mellan västallierade länder, motverka västs stöd till Ukraina, kringgå sanktioner och anskaffa teknik. Kina agerar långsiktigt för att stödja sina globala ambitioner genom att inhämta information och påverka stater, anskaffa teknik och kunskap samt utöva kontroll över kinesiska oppositionella. Iran vill säkra och stärka den egna regimen och skydda landet från yttre hot samt kringgå sanktioner.

Sammanfattning

Sveriges säkerhetsläge har försämrats på grund av en orolig omvärld, hybridaktiviteter, ett diversifierat terrorhot och främmande makters agerande. Det är viktigt att stärka säkerheten och motståndskraften genom nationell och internationell samverkan, anpassa skyddet och åtgärda brister. Säkerhetspolisen arbetar för att identifiera, bedöma och motverka säkerhetshotande verksamhet mot Sverige.

Fördjupande läsning

Lägesbild 2024-2025 (Rapport från Säpo som pdf)

Källa: Säkerhetspolisen

ANNONS (EXTERN LÄNK)