Scaniabadet är ett djuphavsbad i Västra Hamnen. På sommaren är det en perfekt plats för att ta ett dopp och sedan slappna av på det stora trädäcket eller gräsmattan i Scaniaparken. Badet som ligger i den norra delen av Västra Hamnen, har en stor parkering och toaletter. Badplatsen är främst avsedd för simkunniga, då vattnet är djupt och det kan förekomma strömmar.
Centralt belagt i Helsingborg hittar ni Actic Simhallsbadet. Här kan du både träna i gymmet och simma på samma medlemskap. Simhallsbadet bjuder in till både motionssimning i 25-meters bassängen och bad och lek med hela familjen i barnpoolen. Efter ditt träningspass kan du koppla av en stund i bastun.
Välkommen till Actic Simhallsbadet!
Ribersborgs strand – eller Ribban som den oftast kallas – är Malmös mest besökta strand och består av en strandremsa som är över 1,5 kilometer lång. Under hela sommarhalvåret fylls stranden med både Malmöbor och besökare som njuter av sol och bad. På kvällarna ändrar stranden karaktär och grillare samsas med salsapartyn och flanörer. Inte blir det hela sämre av att stranden ligger på promenadavstånd från city.
Vid stranden finns det något för alla:
- Avgränsat område för nakenbad
- Dansbana
- Hundrastplats och hundbad
- Lekplatser
- naturum Öresund – Lär känna Öresunds undervattensvärld
- Planer för basket, beachhandboll, och beachvolleyboll
- Utegym
- Öresunds Funkis – tillgänglighetsanpassat bad
Ribersborgs kallbadhus
Ribersborgs kallbadhus – en av stadens och strandens symboler – finns tillgänglig för alla som vill bada och basta även under de mer kyliga delarna av året.
Skanörs Havsbad är vackert belägen sandstrand med långgrunt vatten. Stranden har Blå Flagg som är en internationell miljömärkning som visar att anläggningen uppfyller krav på vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service. I anslutning till stranden ligger Skanörs hamn med ett stort utbud av restauranger och annan service. Hela stranden har underbar vit finkornig sand. Under sommaren är stranden bevakad av Falsterbonäsets livräddare.
Tobisviksbadet ligger vackert beläget bland stora grönområden och med havet som närmsta granne och erbjuder:
- En 50-meter lång tävlingsbassäng utrustad med en ny tre meter hög hopp-plattform, trampolin med enmeterssvikt, startpallar, linfästen för banor och stegar.
- En undervisningsbassäng för barn där det finns en vridbar vattenspruta monterad på pooldäcket.
- En lekfull plaskbassäng för de allra minsta utrustad med en liten fontän.
Det finns ingen annan anläggning som Ribersborgs Kallbadhus – en meny för hela kroppen. Här finns havsbad, soldäck, vedbastu, massage, ansiktsbehandling & à la carte restaurang. Hos oss hittar du två stora utomhusbassänger (havsbassänger). Dessutom finner du totalt 5 st bastur. Det finns 1 st vedeldad bastu samt 1 st torrbastu på respektive sida av anläggningen (dam/herr). Dessutom kan vi erbjuda en gemensam fuktbastu. Har vi öppet finns det alltid varm bastu att besöka.
Historia
I juni 1898 invigdes det nya kallbadhuset vid Ribersborg i Malmö.
Initiativtagare till detta var käppfabrikör C.H Richter, som köpt byggnadsmaterialet från det gamla kallbadhuset vid inloppet till Nyhamnen. På grund av att hamnen byggdes ut kunde Richter ropa in det gamla badet på auktion.
Ribersborgs Kallbadhus har fått sitt namn efter stadsdelen Ribersborg.
1902 svepte en storm kallad ”julstormen” in över Västsverige och förstörde badet. I samband med återuppbyggnaden gjordes vissa förändringar i den yttre gestaltningen. Bland annat uppfördes det tidigare planerade hopptornet på herrsidan med en underbar utsikt över sundet och in till damavdelningen.
1914 invigdes ”Malmö Simstadion”, som Ribersborgs Kallbadhus döptes till i samband med Baltiska Spelen i simning och vattenpolo.
Under 30-talet blev det modernt med nakenbad och ett insynsskydd byggdes mellan herr- och damsidan.
När andra världskriget bröt ut användes delar av det populära badet för militära ändamål.
Badets 11 500 kvadratmeter är noggrant planerade för att kunna anpassas för besök av barnfamiljer, motionärer och skolklasser. Den flexibla badhusdesignen innebär bland annat att bassänger kan delas av, hinderbanor blåsas upp och bassängbottnar höjas eller sänkas. För äldre ungdomar och vuxna erbjuds dessutom möjligheter att komplettera sitt besök på badet med gym och relax. Hylliebadet är en mötesplats som erbjuder en komplett friskvårdsanläggning där man kan ha roligt, motionssimma och koppla av. Här finns något för alla.
Viktigast att unga lär sig simma
Att skapa möjligheter för stadens unga att lära sig simma har varit viktigt vid uppförandet av Hylliebadet. Ambitionen är att stadens alla skolbarn ska kunna simma efter att ha gått ut lågstadiet.
Hylliebadet är försett med en 50-meterbassäng som kan delas av på mitten och ytterligare två utbildningsbassänger varav djupet kan regleras ända ner till 10 cm i en av dem.
Hylliebadet erbjuder något för alla
Framförallt är Hylliebadet ett bad för familjer med yngre barn och när det gäller de äldre barnen så finns det aktiviteter såsom hinderbanor, funballz och vattenrutschbanor. För vuxna finns det även gym- och relaxavdelning med olika sorters bastur, kallbad och varmpooler, varav en utomhus.
Säkerhet och service
Inne på badområdet övervakas de stora, fräscha och öppna ytorna alltid av professionella badvärdar. Personalen kommer att genomföra ett flertal regelbundna aktiviteter tillsammans med besökarna så som hinderbanetävlingar, vattengymnastik, bollaktiviteter, vattenlekar mm.
Ett energisnålt badhus
Eftersom hela Hyllieområdet är 100 procent självförsörjande vad gäller förnybar energi har ambitionen varit att bygga Sveriges mest energisnåla bad. Därför har stort fokus lagts på energieffektiva lösningar.
Besökstider
En fin sandstrand norr om Skanörs hamn. Första delen, närmst hamnen, är det tillåtet att ha med sin hund på stranden och i vattnet. Sedan följer en sträcka med sandstrand och pittoreska badhytter. Stranden angränsar i norr till Skanörs nakenbad.
Området är också populärt för vattensport, paddling, kite och vindsurfning.
Falsterbostranden är en lång vacker sandstrand med brygga för de som inte gillar långgrunt vatten. Stranden hänger samman och ansluter med Falsterbo Strandbad. För att ta sig till stranden är det enklast till fots eller cykel genom att passera Falsterbo museum och Museikiosken via Sjögatan.
I anslutning till stranden ligger anrika Falsterbohus som en gång i tiden var ett populärt badhotell. Även ruinen efter Falsterbohus slott ligger intill stranden.
Norr om Höje å finns en av Skånes mest välbesökta stränder med inbjudande bad och närhet till matställen och service. Stranden går även under namnet Lomma Beach. Vegetationen kring sanddynerna består huvudsakligen av strandråg och vresros som hjälper till att binda sanden. Innanför stranden ligger Strandfuret, ett populärt strövområde.
Tillgänglighet
Det finns parkering för rörelsehindrade vid Stiltjeplatsen och Tullhustorget. Därefter kan man ta sig ner på stranden via utlagd trall vid Strandpromenaden/Stiltjeplatsen.
Bilparkeringar
Parkeringsplats finns öster om Södra Västkustvägen på båtuppställningsplatsens norra del samt söder om Fyrkantsdammen – infart via Campingvägen.
Toaletter och dusch
Toaletter och dusch finns på stranden väster om Tullhustorget samt vid nordvästra hörnan av Strandfuret. Öppna: 1/5–30/9 klockan 06.00–24.00. Handikapptoaletten har öppet året om mellan 06.00 och 24.00.
Vacker kritvit sandstrand med badhytter byggda i gemensam stil. Stranden kan var svår att nå med bil, så att gå eller cykla dit är att rekommendera. Vattnet är mycket långgrunt, men det finns en brygga i anslutning till stranden.
Redan 1901 uppfördes den ursprungliga bad- och nöjesanläggningen med kallbadhus, promenadpark, badhotell och eleganta restauranger. Idag finns Långa bryggan, cirka 500 meter lång och med kallbadhus längst ut. Omtyckt lekplats finns i området.
Badstranden vid Långa bryggan har Blå Flagg
Blå flagg är en internationell miljöutmärkelse för en hållbar utveckling vid badstränder. Det är också ett stöd och en vägledning för att höja kvaliteten på en badplats gällande vattenkvalitet, skötsel och service, miljöutbildning och säkerhet.
Bilparkering
Parkeringsplats finns vid Bjärreds saltsjöbad, infart via Södra västkustvägen och Parkallén, samt utmed Carl Olssons väg.
Toaletter
Toaletter finns vid Parkallén, i anslutning till Långa bryggan. Öppna året runt mellan 06.00 och 24.00.