Malmö kanal är en fantastisk resurs för staden och dess invånare, och planen är att den i framtiden ska bli en plats för bad. För att förverkliga denna vision och göra kanalen mer tillgänglig tas nu flera steg.
Förbättrad vattenkvalitet
Vattenkvaliteten är avgörande för bad, och därför kommer en rad åtgärder att vidtas, bland annat:
- Utredning av möjligheten att muddra kanalen.
- Ökad frekvens av slamtömning.
- Strategier för dagvattenrening.
Vissa delar av kanalen kan vara enklare att rena än andra på grund av tidigare föroreningar och vattenomsättning. Därför kommer fokus att läggas på olika sträckor utifrån behov.
En ny datormodell över kanalens flödesmätning ska underlätta studier av klimatförändringar, flödesstyrning och trafikföroreningar, vilket i sin tur bidrar till bättre vattenkvalitet.
En mer levande plats
Visionen är att kanalen ska bli en ännu mer levande plats med simbassänger, nya bryggor och fler promenadstråk.
”Kanalen har en fantastisk potential som vi ska ta vara på. Målet är att erbjuda bad mitt i stan. Vägen dit är lång, men avloppstunneln som krävs för att minska breddningen är klubbad och nu tar vi ytterligare steg för att kunna ta ett dopp”, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
Historiskt perspektiv och miljöansvar
”Kanalen är en del av Malmös karaktär sedan 1300-talet och har använts på olika sätt genom tiderna. Det skulle vara värdefullt att göra fler delar tillgängliga, både för bad och för att vistas runt kanalen. Tyvärr är föroreningar och sediment skadliga för både människor och djur. Vi har därför ett ansvar att rena kanalen och hindra nya föroreningar att hamna i kanalen och i Öresund”, säger Isabel Enström (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.
Framtidstro
”Visionen att göra Malmös kanal badbar är en långsiktig ambition, men vi har nu tagit det första steget. Med kreativitet och innovativa lösningar hoppas vi kunna erbjuda Malmöborna en möjlighet att njuta av stadens vatten på ett helt nytt sätt”, säger Karl Philip Nilsson (L), ledamot i tekniska nämnden.
Illustrationer: White Arkitekter
Källa: Malmö Stad