Extra mycket SURR på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp
Foto: Anna Lind Lewin

Extra mycket SURR på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp

Utställningen SURR från Pollinera Sverige landade vid terminsstarten på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Alnarp. Arrangemanget sker i samarbete med SLU och Akademiska Hus som ser utställningen som en förlängning av sitt arbete för biologisk mångfald.

Sara Kyrö Wissler, projektledare på SLU, berättar hur man på campus Alnarp arbetar på många olika sätt för att främja den biologiska mångfalden.
– Vi tycker bilderna i SURR är fantastiska, de lockar till att lära mer. Utställningen visualiserar och kompletterar kunskapen om vad vi arbetar med i undervisning och forskning här på SLU. I Alnarpsparken finns också flera exempel på hur vi arbetar för att attrahera pollinerare och öka den biologiska mångfalden på campus. Här finns till exempel den nyrenoverade Svandammen söder om slottet, blomsterängar och trädstammar som vi lämnar kvar för insekter att bosätta sig i. Läs mer

Frida Melin, fastighetschef på Akademiska Hus, menar att konst spelar en viktig roll i skapandet av attraktiva campusområden.
– Med konst på campus vill vi inspirera alla som vistas där till nya perspektiv och tankar. Att just den här utställningen handlar om pollinerande insekter och vad som behövs för deras överlevnad ligger oss extra varmt om hjärtat, då Akademiska Hus på många olika sätt arbetar för att främja den biologiska mångfalden på Alnarp och andra campus runt om i landet.

– Vårt samarbete med fotografen Lena Granefelt kring SURR har nått ut till många bra platser runt om i Sverige. Det är perfekt här på Alnarp där utställningen kan möta alla studenter som kommer till campus efter sommaren. Här utbildas de som ska driva utvecklingen inom grön infrastruktur och hållbarhet i framtiden, säger Anna Lind Lewin från Pollinera Sverige.

Utställningen SURR finns på F Meldahls väg på Campus Alnarp
till den 29 september.

Utställningen har besökt Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm, Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, Karlstads universitet och Slottsparken i Malmö. Totalt har SURR sedan lanseringen under pandemin 2021 landat på 13 platser från Skellefteå i norr till Kivik i söder.

Bakom SURR

Fotograf: Lena Granefelt
Art director och producent: Anna Lind Lewin
Faktakälla och research pollinatörer: Niklas Johansson på SLU Artdatabanken och Lotta Fabricius Kristiansen
Textbearbetning: Anna Lind Lewin
Koncept: Pollinera Sverige