Glädje när båda skåningarna får åka till OS 2024 i Paris

Av:

Som vi skrev i en tidigare artikel stod det mellan Victor Lindgren och Marcus Madsen om vem som skulle få åka till OS 2024 i Paris. Victor Lindgren blev uttagen sedan tidigare, men nu kom glädjebeskedet att även Marcus Madsen får åka till OS 2024 i Paris. Så vi får njuta av OS 2024 med två duktiga skånska skyttar.

EM drog ner hoppet

Efter EM i Osijek, där Marcus slutade 26:a i 3×20, såg det ut som det sista OS-tåget hade lämnat perrongen. Men idag kom glädjande besked från SOK. En vakans öppnade sig efter att Nya Zeeland fått lämna tillbaka en av sina kvotplatser och då var svensken först i kön, tack vare sin höga ranking, att tilldelas den platsen.
– Som jag har sett fram emot detta! Förhoppningen var ju att jag skulle lyckas ta en direktplats på ett mästerskap men rankingplatsen fanns ju alltid i bakhuvudet. Skönt att äntligen få betalt för två års riktigt bra skytte. Det är jag riktigt glad över, säger Marcus.

Rekordmånga svenska skyttar i ett OS

Det blir en rekordstor skyttetrupp vi skickar till Paris/Châteauroux. I Sydney-OS 2000 hade vi sex tävlande skyttar med. Marcus är nu den sjunde sportskytten i den svenska OS-truppen och den andra gevärsskytten. Förra veckan blev det ju klart att vår regerande världsmästare i luftgevär, Victor Lindgren, kommer vara med i sommarens Olympiska spel. Och Marcus ser verkligen fram emot att få uppleva OS-äventyret tillsammans med sin gode vän.
– Känns helt fantastiskt! Kan inte bli mycket bättre. Olympisk debut för oss båda. Vi har haft ett jäkla bra samarbete och haft superskoj när vi är ute och tävlar. Det ger riktigt bra förutsättningar för oss båda att kunna dela erfarenheter och stötta varandra där nere.

Följer sin plan fram till avresan

Det är bara några veckor kvar nu till det är dags att boarda planet till Paris. Marcus, som kört varenda ISSF-tävling i år, kände efter senaste världscupen i München att det var dags för ett litet uppehåll för att ge kroppen och hjärnan lite välbehövlig vila och återhämtning.
– Jag har min plan. Närmast väntar Masters i Århus som blir en riktigt bra genomkörare med tävlingar och finaler. Efter det är det väl bara tre veckor kvar och då ska jag köra kvalitetsträning på hemmaplan med Victor, Anna (Benson) och övriga landslaget. Formen har varit god hela året, ska inte överträna eller krydda till det på något sätt, utan bara göra min grej, säger Marcus.

Satsar på både luft och 50 meter

Marcus tog kvotplatsen i 50m 3×20 men eftersom han vanligtvis tävlar också i 10m luft så är planen att ställa upp i bägge grenarna i OS.
– Jag antar att jag kommer skjuta både luft och 50. Jag har ju gjort riktigt höga resultat även i luft. Har varit flera matcher där jag ligger 0.2, 0.4 ifrån final, och på 50 meter har jag varit en eller två poäng ifrån final ett par gånger. Så jag bedömer mina chanser som rätt likvärdiga. Jag tror inte mina chanser ökar om jag skulle droppa en gren och satsa allt på den ena. En bra dag kan jag vara med och fajtas om höga placeringar i både luft och 50, menar Markus självsäkert.

Förbundskapten Mats Eriksson tog också emot beskedet från SOK med stor glädje.
– Superkul att Marcus blivit uttagen. Mycket välförtjänt! Bra att både Victor och Marcus är uttagna. Ett bra team som kommer pusha och stötta varandra under förberedelserna såväl som på plats i Frankrike. Två skyttar som håller riktigt hög nivå, skriver han i ett sms.

ANNONS (EXTERN LÄNK)