Skåne Plus
Ostindiefararen Götheborg lägger till i Helsingborg tisdagen den 14 juni

Ostindiefararen Götheborg lägger till i Helsingborg tisdagen den 14 juni

Under festliga former och med salut lägger Ostindiefararen Götheborg of Sweden till i Helsingborg på tisdag eftermiddag, den 14 juni. Första stoppet på den stora Asienexpeditionen blir den internationella stadsmässan H22 City Expo. Det är också första gången som världens största oceangående träskepp officiellt besöker staden.

1700-talsskeppet Götheborg of Sweden ankommer till Helsingborg tisdagen den 14 juni och stannar till fredagen den 17 juni.

Vid ankomsten, klockan 15, skjuts salut från skeppet. Man räknar med att angöra vid kaj klockan 15.45. Skeppet kommer att ligga vid Helsingörskajen mitt i Helsingborg och bli väl synligt för Expons alla besökare.

Den 15 och 16 juni finns möjlighet för allmänheten som köpt biljetter att gå ombord. Biljettförsäljning sker på kajen och via nätet. Utställningen på land kommer att vara öppen 14-17 juni.

Målsättningen med Ostindienfararens expedition till Asien är att använda skeppet som en mötesplats och plattform för företag och partners och med fokus på hållbarhet och stora möjligheter för svenskt näringsliv.

Efter att skeppet lämnat Göteborg den 8 juni väntar stopp i Helsingborg, Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, London, Bremerhaven och Lissabon. Därefter seglar skeppet in i Medelhavet för ytterligare fyra stopp innan det gör vinteruppehåll till våren 2023 då det sätter segel mot Asien.

Ostindiefararen Götheborg – historia

Götheborg är en kopia av den ostindiefarare Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015. Sommaren 2021 seglade skeppet från Göteborg till Stockholm och tillbaka. Mer information: gotheborg.se

H22 City Expo

Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kan besökarna under mässan se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad. Info om programmet hittar du här h22cityexpo.se