Söndagen den 27 oktober 2024 markerar slutet på sommartiden för i år. Klockan 03:00 på natten kommer vi att ställa tillbaka klockan en timme, vilket ger oss en extra timme att sova, eller arbete för nattarbetare. Att vi lämnar sommartid innebär att vi återgår till den normala tiden, vilket ger oss mer dagsljus på morgonen. För många kan detta kännas som en lättnad, då den mörka årstiden kan upplevas mindre påfrestande med ljusare morgnar.
Normaltid eller standardtid kallas ofta för vintertid, men är ett märkligt ordval eftersom det handlar om att lämna sommartiden.
Historik och debatt
Debatten om sommartidens vara eller icke vara har pågått länge. Många länder, inklusive Sverige, har använt sig av sommartid för att maximera dagsljuset under de ljusare månaderna. Det finns dock en växande diskussion om att avskaffa tidsomställningen helt, med argument för att det kan påverka vår hälsa och välbefinnande negativt.
Kommande tidsomställningar
Efter att sommartiden tar slut den 27 oktober 2024, kommer vi att återgå till sommartid den 30 mars 2025. Det är en cykel som många av oss är vana vid, men som också väcker frågor om dess relevans i dagens samhälle.
Så, kom ihåg att ställa tillbaka klockan på söndag den 27 oktober 2024 och njut av den extra timmen!
För mer information om tidsomställningar kan du läsa mer här .
EU:s ställningstagande om sommartid
EU har länge diskuterat frågan om sommartid och normaltid. I mars 2019 röstade Europaparlamentet för att avskaffa tidsomställningen, vilket skulle innebära att medlemsländerna skulle kunna välja att antingen behålla sommartid eller normaltid permanent. Förslaget var att detta skulle träda i kraft senast 2021, men slutliga beslut och implementeringar har dragit ut på tiden.
För mer information om EU:s policy kring tidsomställningar kan du läsa mer här .
Det är fortfarande oklart när eller om EU kommer att genomföra en permanent förändring av tidsomställningen, så vi får se hur framtiden ser ut för sommartid och normaltid i Europa.