Skåne Plus
Pass och flygplatsstrulet är inte värdigt ett modernt lands medborgare

Pass och flygplatsstrulet är inte värdigt ett modernt lands medborgare

I skrivande stund är väntetiderna till att ansöka om pass mellan 11 och 18 veckor och sedan tillkommer ytterligare 4 till 5 veckor för att få ut sitt pass. Situationen är helt klart oacceptabel i ett modernt land som Sverige. Men problematiken kan ju inte ha kommit som en överraskning efter en lång pandemi med få resande. Att resandet skulle ta fart efter pandemin kunde vem som helst räkna ut.

Urusel planering och centraliserad tillverkning

Att många nu försöker förnya sina pass borde ha kunnat planeras av polisen i god tid. Men det är inte bara dålig planering och personalresurser som ställer till det. För när man lyckats boka en tid och efter flera månader ansökt om pass kommer nästa överraskning. Det tar ytterligare drygt en månad att få ut sitt pass. Det visar sig nämligen att våra svenska pass inte tillverkas i Sverige! Störst produktion av svenska pass görs i Norge. Att tillverka passen centralt och dessutom utomlands är en stor risk om något går fel och det har det gjort, med komponentbrist och maskinfel. Tusentals pass blev dessutom feltillverkade med för- och efternamn omvänt. De som drabbats erbjuds ett nytt pass gratis, men du måste boka en ny tid i det vanliga bokningssystemet. Så de som drabbades missade flera månader och måste börja om på nytt. 

Jag kan som kuriosa jämföra med hur det går till i Spanien om du är spansk medborgare. Man ringer till närmsta lokala poliskontor med passavdelning. Du får en tid inom en vecka och ombeds ta med id (DNI) och två passfoton. När du är på plats hos polisen tillverkar de passet och du får det direkt i handen. Hur svårt ska det vara?

Köa och sova i sovsäck ett dygn för provisoriskt pass

De stackare som inte lyckas få ut sina pass i tid inför sina resor gör ett desperat försök att få ett provisoriskt pass. Men med många utan pass blir köerna till provisoriskt pass dygnslånga. Det var som en i kön sa,  – “Det är inte värdigt en svensk medborgare. Det är vår rättighet att få ut pass”.

Personalbrist

Allt är väl då frid och fröjd om du är en av de lyckliga som fått ditt pass? Nej, då kommer nästa planeringsmiss. Swedavia har personalbrist i säkerhetskontrollerna. Så inte bara polisen har missbedömt att svenska folket vill resa efter pandemin utan även det företaget som driver våra flygplatser. De om några borde veta att resandet skulle ta fart igen. Resultat blir nu att tusentals passagerare missar sina flyg och får ingen ersättning eller kompensation. 

Skåne lite bättre

Här i Skåne är situationen med flygplatsernas säkerhetskontroller något bättre än i Stockholmsregionen. Sturup är en betydligt mindre flygplats men drivs av Swedavia. Tur är att vi har Copenhagen airport som inte drivs av Swedavia, utan av ett eget lokalt danskt bolag. Väntetiderna är givetvis långa även i säkerhetskontrollerna på Copenhagen airport nu i högsäsong, men hanterbara. Folk missar inte sina flyg utan du behöver bara vara ute i lite extra god tid.

Pilotstrejk

Om inte detta var nog så riskera nu ytterligare 45000 resenärer om dagen att inte komma iväg på sin semester. SAS piloterna har varslat om strejk från och med den 29 juni. Det pågår förhandlingar för att lösa konflikten, så vi får hoppas på det bästa.

Ha en trevlig resesommar ni som har pass och tålamod!