Skåne Plus

Skåningarna betalar 400% mer för sin el än norrlänningarna

Skåningarna betalar 400% mer för sin el än norrlänningarna

Elkrisen som drabbat södra Sverige slår allt nya rekord. För den som förra veckan kollade elpriset per KWh kan det utläsas att den som bor i Luleå betalar 51.41 öre per KWh och den som bor i Malmö betalar 224,37 öre per KWh. Med andra ord betalar skåningen 400% mer för sin el än norrlänningen. Rubrikerna och rapporterna om både brist på el och skenande elpriserna har haglat tätt i Skåne men ändå har regeringen varit oförmögna att reagera.

– Jag tillsammans med många andra har varnat för detta i flera år och försökt att uppmärksamma den nationella politiken på vad som drabbar skåningarna. Trots detta har priserna fortsatt få skena utan större åtgärder från regeringen, jag blir alltid lika besviken men tyvärr inte förvånad, säger Anna Jähnke (M) regionråd i Skåne. 

Många aktörer inom både det offentliga och privata gör sitt yttersta för att kunna bidra till den gröna omställningen och elektrifiering. När effektkapaciteten är osäker och priset volatilt sätter det käppar i hjulet.

– Jag har full förståelse för att Sverige är ett avlångt land med olika förutsättningar från norr till syd men nu får det faktiskt vara nog. Elpriserna slår oerhört hårt mot Skånes invånare. Den politiska Stockholms-centreringen behöver få ett slut om hela landet på allvar ska kunna leva, säger Patrick Åberg (M) Kommunstyrelsens ordförande Östra Göinge.