Skåne Plus
Stora delar av Helsingborgs centrum stängt för vanlig biltrafik under studentfirandet 10 juni

Stora delar av Helsingborgs centrum stängt för vanlig biltrafik under studentfirandet 10 juni

Onsdag 10 juni är en lyckans dag för många när studenterna äntligen får springa ner för Terrasstrapporna igen. Det är en festlig tillställning, men den påverkar den som kör bil. Helsingborgs stad uppmanar alla som rör sig i centrum mellan Hälsovägen och Kungstorget att välja andra vägar eller färdsätt just den dagen.

Tusentals gymnasieelever firar studenten tillsammans med sina familjer fredag 10 juni. Det innebär att det blir mycket folk i centrum. Därför stänger vi området mellan Hälsovägen i norr och Kungstorget i söder helt för all biltrafik, förutom bussar och studentflak, klockan 14:00–17:00. Studenternas flak får samma runda som åren innan pandemin satte stopp för ett större firande i city.

Så påverkas trafiken

  • Det är avstängt för biltrafik i city mellan Hälsovägen i norr och Kungstorget i söder klockan 14:00–17:00 fredag 10 juni.
  • Det går inte att köra ut från det avstängda området mellan klockan 14:00 och 17:00, se karta nedan.
  • Under hela fredagen är det förbjudet att stanna längs gator och parkeringsplatser där studentflaken kommer att köra. Det gäller bland annat Kungsgatan, Hamntorget, Roskildegatan, Stortorget samt Billeplatsen.
  • Bussarna kör ordinarie väg i centrum hela dagen, tänk på att vara ute i god tid.
  • Studentflaken kör från Kungsgatan söderut, förbi Hamntorget, längs Drottninggatan norrut och sedan tillbaka till Kungsgatan via Roskildegatan.
  • Det är enklast att gå, cykla, åka buss eller tåg för att komma fram.

Polis finns på plats för att leda studentflak och hjälpa övriga trafikanter att hitta lämplig väg.

Se mer information och kartor på helsingborg.se.

Allt om studentfestligheterna 10 juni

I år är det H22 City Expo samtidigt som våra unga tar studenten. Det innebär att årets studenter får en lite extra festlig inramning i stadsmiljön. Här är en sammanfattning av hur dagen kom-mer att se ut, med bland annat skolornas utspringstider och -platser.