Vellinge

Ängavallen

Ängavallen är en prisbelönt ekologisk gård i Vellinge, Skåne, känd för sin strikta filosofi om hållbarhet och djurvälfärd. Gården grundades 1971 av Rolf Axel Nordström med visionen att skapa ett jordbruk där allt från odling till matlagning sker helt ekologiskt och i harmoni med naturen.

Från jord till bord

Konceptet ”från jord till bord” är centralt för Ängavallens verksamhet. Gården producerar i stort sett alla råvaror på plats. Detta inkluderar uppfödning av nästan utrotningshotade raser som Linderödssvin och rödkullekor. Djuren får gå utomhus året runt och all deras mat odlas på gården. Ängavallen har ett eget slakteri, mejeri, bageri och charkuteri.

Gårdsbutik, restaurang och hotell

Ängavallen är mer än bara ett jordbruk. Besökare kan uppleva gården på flera sätt:

  • Gårdsbutiken: Sveriges äldsta gårdsbutik erbjuder ett brett sortiment av gårdens egna 100 % ekologiska produkter, från kött och charkuterier till mejerivaror och bröd.
  • Restaurangen: Här serveras maträtter som är skapade av säsongens råvaror från den egna gården. Restaurangen har bland annat utnämnts till ”Årets ekokrog” av White Guide.
  • Gårdshotellet: För den som vill stanna längre finns det möjlighet att övernatta i en lantlig och naturnära miljö.

Gården har en unik position i Europa då de genomför hela produktionskedjan, från odling av foder och uppfödning till slakt, förädling och servering, helt på egen hand. De ställer högre krav än till exempel KRAV, vilket är en del av deras kompromisslösa syn på ekologi och djurhållning.

Fast knapp