Skåne Plus

Regeringsbesök på Pauliskolan inför Malmöforum

Regeringsbesök på Pauliskolan inför Malmöforum
Foto: Camilo Pozo Jelves

Den 13 oktober arrangerar Sveriges regering Malmö internationella forum med besökare från hela världen. På måndagen anlände statsminister Stefan Löfven, som är forumets värd, till Malmö. Den första anhalten blev ett besök på gymnasieskolan Pauliskolan.

– Vi är oerhört stolta, både elever och personal, att vårt värdegrundsarbete uppmärksammas på detta sätt, säger Anna Lorentz, rektor på Pauliskolan.

Statsministern fick tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh en rundvandring på skolan och även höra om hur skolan jobbar för att motverka olika former av diskriminering, antisemitism och andra former av rasism. Dessutom fick de tillsammans med ett 60-tal elever och lyssna på överlevandeberättelser från Förintelsen.

Henrietta Stein, från Berättargruppen Förintelsens efterlevande, Dan Schreiber, från Edut och Kim Einhorn, från Zikaron är alla tre barn eller barnbarn till överlevare från Förintelsen. De delar oförtrutet med sig av de ohyggliga berättelser som deras föräldrar och farföräldrar fick vara med om. De tre grupperna åker i dagarna runt till 40-50 skolor i Malmö och Lund för att berätta. Gymnasieeleverna på Pauliskolan lyssnade med stor koncentration och vid frågestunden efteråt undrade en elev om allt de fått höra verkligen är sant.

Statsminister Stefan Löfven betonade att deras berättelser berör själva essensen av Malmöforumet. Historierna behöver berättas, vi behöver lära av dem och inte glömma bort vad som kunnat inträffa. Genom berättelserna går det att förstå vad människors ondska kan leda till och då går det att bekämpa de krafter som hotar det jämlika människovärdet.

Malmös historia med ett stort mottagande av överlevande av Förintelsen efter andra världskriget är ett skäl till att forumet arrangeras i staden. Utbildningsminister Anna Ekström poängterade att ett annat skäl är att man i Malmö ser problemen och jobbar för att motverka antisemitismen och andra former av rasism.

Även Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, lyfte fram Malmös historia och att staden sedan andra världskriget har varit en hoppets hamn för många. Hon tryckte på att det är hennes bestämda uppfattning att oavsett vem man är så ska man i Malmö, som är landets mest globala stad, kunna röra sig fritt, tryggt och känna att man kan vara sig själv i alla lägen.

– Vi jobbar aktivt mot rasism och antisemitism. Vi har byggt upp olika typer av samarbeten för att se till att Malmö blir en tryggare och bättre stad där alla får lika förutsättningar. Jag är mycket glad och stolt att Malmö får stå värd för detta möte. Jag är övertygad om att världens ledare behöver ha ett fokus just på dessa frågor. Jag är övertygad att vi kan lära av varandra och att vi har exempel som vi kan sprida från Malmö som vi kan känna stolthet över, men också att andra kan lära oss, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Anna Lorentz, rektor på Pauliskolan, berättar att fler elever i dagarna ska få lyssna på berättelser om Förintelsen. Samtidigt jobbar skolan kontinuerligt med frågorna. Till exempel finns numera en samverkan med närliggande synagogan.

– Vår upplevelse från besöket är positivt och att det är ett oerhört angeläget ämne som lyftes. Vi måste jobba för att motverka alla former av rasism. Genom att motverka antisemitism motverkar vi andra former av rasism och visar på allas lika värde.