Skåne Plus
UF projektet som tog fart blir snart presenterat inför Nasdaq i New YorkJosephine Daly Tempelaar och Elise Lindow. Foto: Nicholas Sosin

UF projektet som tog fart blir snart presenterat inför Nasdaq i New York

Det hela startade under gymnasietiden då kompisarna Josephine Daly Tempelaar och Elise Lindow under sista året skull starta ett UF-projekt. De ville göra något hållbart och kom på att ersätta engångsartiklar av plast. Båda hade erfarenhet från restaurangbranschen, så de visste hur mycket engångsartiklar som slängdes.

Som av en slump kom de in på just sugrör. En typisk engångsprodukt av plast som slängs efter att de används. De första tankarna var då att gör ett ätbart sugrör. De började testa olika material och även att baka sugrören men efter ett tag insåg de att det var inte helt lätt att få till ett stabilt sugrör som samtidigt var ätbart.

De började då fundera på hur man gjorde förr och kom fram till att strån av spannmål kunde användas. Det spannmål som funkade bäst var råghalm, som var tillräckligt stabilt och hållbart. Man köpte in råghalm och klippte stråna själv. 

 
Från UF-företag till Rawstraw AB

Efter studenten gjordes företaget om till ett aktiebolag, Rawstraw AB. Man lade ut tillverkningen och de paketeras på en kriminalvårdsanstalt i Eslöv. Man har idag sugrör i två olika längder, ett mer traditionellt som är 20 cm och ett för cocktails som är 15 cm.  

Succén i Draknästet fick fart på försäljningen

De fick tips om att söka till Draknästet i SVT och där gjorde de succé och fick erbjudande från två drakar. 
– Vi valde till slut att inte ta erbjudandet från drakarna utan vi ville avvakta och se hur det gick först, säger Josephine.

Efter Draknästet tog det fart, så det var nog klokt att inte ta drakarnas erbjudanden. 
– För att kunna sälja mer har vi nu produktion även utomlands, säger Josephine.

Fler produkter på gång

Man provar nu med andra grässorter för att kunna tillverka ett sugrör med större diameter. Det ska kunna användas till mer trögflytande drinkar, såsom milkshakes. 
– Tidplanen är att ha det tjockare sugröret på marknaden runt årsskiftet, säger Josephine.

För ett tag sedan var Josephine och Elise i Stockholm för att presentera Rawstraw, men inte nog med det för de har dessutom fått en riktigt spännande möjlighet i New York.

Presentation inför investerar på Nasdaq i New York

– Vi har blivit nominerade och sponsrade av Deloitte att delta i Svenska Handelskammaren i New Yorks accelerationsprogram vid namn “SACCNY InnovateNordics”. Detta innebär att vi kommer att ha en månad på oss att förbereda inför ett spännande event! Den 16e november kommer vi nämligen att stå på Nasdaq scenen i NYC och pitcha Rawstraw inför Amerikanska investerare, säger Josephine.

De studerar nu båda på universitet, men de planerar att köra Rawstraw parallellt. 

Här kan du läsa mer om Rawstraw