Rådhusets fasadsten är gjord av Höganäs

Rådhusets fasadsten är gjord av Höganäs

Stod idag och pratade med en av de som renoverar fasaden på Rådhuset. Fick reda på många intressanta saker. Dels att stora delar nu är avslutat och klart. Ni kan se på bilden att södra fasaden redan är fullt synlig och man har börjat riva byggställningarna på västra sidan. De ska vara bortplockade innan Malmöfestivalen, med undantag för mittsektionen.

I mittsektionen finns den stora balkongen som kräver massor av mer tid innan den är klar. Varför? Jo, den är gjord av järn och har komplicerade rostskador. Så balkongen blir nog inte klar förrän framåt vintern. Först då kan mittsektionens byggställningar rivas.

Det kanske mest intressanta var angående fasadens stora stenblock som för mitt öga ser ut som huggen sandsten, men så fel jag hade. Alla de dekorativa stenblocken är inte sten utan ett konstmaterial. De har tillverkats “sten” för “sten” av Höganäs genom att gjuta dem av en slags slagglera som bränts. Så de är dåtidens hightech-material som har klarat sig otroligt bra under alla dessa år.

Varför har det då tagit så lång tid att renovera fasaden? Jo, man har inte murat fast dem utan fäst dem med järnstift i fasaden. Så rost har gjort att de riskerar att trilla ner. Nu har man fått byta ut alla rostiga järnstift till stålstift som ska vara rostfria under lång tid framåt.

Dessutom har många kopparplåtar byts ut och figurer restaurerats. Så det har varit ett tidsödande arbete.

Så snart kan vi Malmöbor njuta av ett “avklätt” Rådhus igen. Kommer vi att se stor skillnad nu när det är renoverat? Nej, för att citera mannen jag pratade med -”Det är meningen att man inte ska se någon skillnad”.