Malmöfestivalen 2025, som äger rum mellan den 8 och 15 augusti, kommer att erbjuda en förbättrad kulinarisk upplevelse för sina besökare. I år firar festivalen sitt 40-årsjubileum, och matprogrammet speglar detta med fokus på nya aktörer, utökade serveringsytor och en dedikerad dryckesfestival. Jennifer Widmaier, som är ansvarig för matområdet på Malmöfestivalen, betonar målet med kontinuerlig utveckling och att hitta nya och spännande smaker, samtidigt som man värnar om populära festivalfavoriter.
Mångfald av smaker och underhållning i matköerna
Maten lyfts konsekvent fram av festivalbesökarna som en av de mest uppskattade delarna av Malmöfestivalen, med en mängd kök och kulturer representerade. I år deltar 56 aktörer, varav 44 är från Skåne och 31 från Malmö. Syftet är att överraska besökare och spegla Malmös levande matscen, som har smaker från världens alla hörn. Utöver det mångsidiga matutbudet kommer festivalbesökarna även att bjudas på underhållning medan de väntar i kön. En improvisationskör vid namn ”Impro på menyn” kommer att framföra spontana sånger om mat, och festivalens nya matreporter, Alan Baloo, kommer att intervjua besökare i matområdet.
Utökade serveringsytor och nya tillskott
Festivalens 40-årsfirande märks över hela matområdet, med större och festligare serveringsytor. Vissa serveringsområden kommer till och med att bjuda på underhållning. Vid Lördagsplan nära Stadsbiblioteket förstärks serveringen med nya aktörer Matverkstaden och SmakSak, som erbjuder barnvänliga alternativ som pannkakor och köttbullar, samt en vuxenmeny med bland annat matiga mackor och vin på fat. En glassvagn och en kaffecykel kommer också att finnas tillgängliga.
Lite längre bort vid Malmöscenen i Östra Slottsparken kommer Inkonst bar att samarbeta med den nya mataktören FRY, som bland annat serverar mackor med friterad kyckling eller ostronskivling. På Dansbanan vid Posthushusplatsen finns Seafood Paradise med fish and chips, fisktacos, fiskburgare och musslor, samt Viltmat som erbjuder viltkebab och helstekt vildsvin. Falafel, en rätt starkt förknippad med Malmö, tillsammans med kebab och shawarma, hittar du hos Falafel street foods foodtruck på Ungdomsområdet. Stortorgets servering, som drivs av Freda49, kommer att erbjuda olika burgare i briochebröd och varmkorv.
Gustav Adolfs Torg: hjärtat av festivalens matscen
Gustav Adolfs Torg förblir festivalens kulinariska hjärta, där hälften av årets aktörer är nya. Detta ger gott om möjligheter även för den mest rutinerade besökaren att upptäcka nya internationella smaker. Fyra serveringsytor finns här. Maya, under träden, kommer att erbjuda fisktacos, vegetariska ceviches, margaritas och mexikansk öl. Vinbaren Varv är tillbaka med friterad kycklingmacka och melanzane alla parmigiana, och erbjuder även en take-away-lucka samt spännande viner på fat. Flavor-Boss, en ny mataktör, tar plats vid serveringen vid den nya Kungalundscenen, där man kan njuta av olika rätter som ger en afro-karibisk smakupplevelse. De har även samosa, öl, vin, cocktails på burk och alkoholfri dryck.
Sip of Malmö: en ny lokal dryckesfestival
Ett betydande nytt tillskott i år är ”Sip of Malmö”, en superlokal dryckesfestival med endast producenter från Malmö, belägen vid Gustavs största serveringsyta. Här kan besökare prova lokalt producerad öl, vin, cider, mjöd och destillat, tillsammans med matiga mackor, kroketter och ölkorv. Deltagande producenter inkluderar Hyllie Bryggeri, Sibbarps Husbryggeri, Malmö Brewing Co, Malmö Meadery, Rocket Brewing Co, Fruktstereo, Kyflinge Gin, Saturnus och Vingården i Klagshamn.
För den som är sugen på något sött finns en ”sweet corner” som erbjuder churros med Nutella eller dulce de leche från Herr Våffla, söta och salta crepes från Crepes a la Cart och gelato från Vanilj & Choklad.
Fokus på hållbarhet
Med cirka 500 000 sålda matportioner under de åtta festivaldagarna, ligger det också fokus på att folkbilda besökarna om hållbara matmetoder. På Gustav kommer man att kunna ta del av ”framtidens hållbara matbutik” med Malmö Matråd. Dessutom, för sanitära behov, kommer Sanitation 360 att ha sin ”Kissamaja” vid Södertull, en unisex-urinoar där allt ”guldvatten” återvinns och blir till hållbar gödsel.
Missa inte dessa kulinariska höjdpunkter
Några rekommenderade rätter att inte missa inkluderar iransk dolma, varmrökt lax, potatissallad, fish and chips, afghansk streetfood med Kabuli silk rice och krispiga pakawra, sydamerikansk streetfood som choripán och El Porteño-mackan, fritters på bönor, vegetariska piroger, gambiska munkar, yum-burgare, bao buns, krispiga vårrullar och surdegslangos.
Det fullständiga programmet för Malmöfestivalen 2025, inklusive artister, datum, tider och scener, släpps måndagen den 28 juli.















