Hur Simrishamn förvandlar ett ekologiskt hot till en kulinarisk delikatess

Publicerad:

Längs Österlens kust pågår en tyst invasion. En främmande art, den svartmunnade smörbulten, har etablerat sig och hotar att rubba den känsliga balansen i Östersjöns ekosystem. Men där många ser ett problem, ser ett team av innovatörer i Simrishamn en möjlighet. Med en blandning av vetenskaplig nyfikenhet, kulinarisk kreativitet och en rejäl dos pragmatism leder de en rörelse för att omvandla den ovälkomna inkräktaren till en eftertraktad delikatess. Deras motto är lika enkelt som det är genialt: ”If you can’t beat them, eat them”.

Ett ekologiskt hot under ytan

Problemet är akut. Den svartmunnade smörbulten, som sannolikt liftade med fartygs barlastvatten från sitt ursprung i Svarta havet, är en tålig och anpassningsbar fisk. Den konkurrerar ut inhemska bottenlevande arter som flundra och skrubbskädda och har en glupsk aptit på musslor, vilket skadar ekosystemet. För det lokala kustfisket, som redan är pressat, är smörbulten ytterligare en utmaning.

Från skadedjur till delikatess: Innovation på menyn

Men i spetsen för motattacken står Marint centrum i Simrishamn. Projektledarna Hannes Hall och Vesa Tschernij driver ett ambitiöst projekt som syftar till att skapa en hållbar, kommersiell marknad för fisken. Genom att utveckla effektiva och selektiva fiskemetoder kan man inte bara hjälpa till att kontrollera den invasiva populationen, utan också skapa en helt ny inkomstkälla för lokala fiskare.

– Invasiv kanske inte låter så aptitligt, men det är egentligen bara en vanlig fisk som hamnat på fel plats på grund av mänsklig påverkan, förklarar Hannes Hall.

Nyckeln till framgång ligger i att förändra perceptionen – att förvandla bilden av en ”ful skadedjursfisk” till en spännande och hållbar råvara. Här har projektet visat prov på en imponerande innovationsförmåga. I samarbete med lokala företag som Skillinge Fisk-IMPEX har man tagit fram en rad nya produkter. En av de mest uppmärksammade är ”Branteviksgoby”, en inlagd variant som smart anknyter till Österlens starka mattraditioner. Men kreativiteten stannar inte där. Man experimenterar med allt från panerade filéer och fiskfärs till att ta tillvara på rommen. En särskilt nyskapande produkt är ”Hav & Land”-bollarna, där fiskfärsen blandas med baljväxter för att skapa en produkt med extra hög hållbarhetsprofil.

Kampen om smaklökarna

Att få ut budskapet och övertyga marknaden är avgörande. Projektet anordnar därför provsmakningsevent för att låta maten tala för sig själv. Vid ett sådant evenemang i Kalmar samlades politiker, kockar och offentliga upphandlare för att testa de nya rätterna. Mottagandet var överväldigande positivt.

– Jag blev positivt överraskad första gången jag lagade mat med svartmunnad smörbult. Den var lätt att hantera och smakade väldigt bra, berättade en av kockarna på plats. – Vi måste fokusera mer på hållbarhet och att utnyttja de resurser som faktiskt finns.

Till och med en inledningsvis skeptisk radioreporter fick erkänna sig besegrad efter att ha smakat en friterad filé: ”Det är precis som vilken annan fisk, som torsk. Den ser bra ut och smakar gott”.

Ett lokalt initiativ med internationell räckvidd

Initiativet i Simrishamn är inte en isolerad lokal företeelse. Det är en central del av ”RoundGoby”, ett stort EU-finansierat Interreg-projekt som sträcker sig över tre år och involverar 15 partners från sju länder runt Östersjön. Att ledarskapet för detta omfattande internationella samarbete ligger just i Simrishamn är ett tydligt bevis på den höga kompetens som byggts upp på Österlen.

Investering i framtidens kunskap

Projektet blickar också framåt och investerar i nästa generation. Vladan Joksimovic, som studerar på YH-utbildningen ”Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel”, gör sin praktik på Marint centrum med det specifika uppdraget att lära sig allt om smörbultens potential – från fångst till färdig produkt på tallriken.

En modell för framtiden

Berättelsen om smörbultsfiskarna på Österlen är mer än en historia om en udda fisk. Det är ett skolexempel på cirkulär ekonomi i praktiken, där ett ekologiskt problem omvandlas till en värdefull resurs. Det är en berättelse om innovation som föds ur nödvändighet och om ett lokalsamhälle som vägrar se sig besegrat av en ovälkommen gäst. Istället bjuder man in den till middagsbordet. Frågan är inte längre om vi kan stoppa den svartmunnade smörbulten, utan hur snabbt vi kan lära oss att uppskatta den.

Källa: Simrishamns kommun

Fast knapp