Stjärnkock öppnar restaurang i historiska Bankpalatset

Publicerad:

Våren 2026 får Helsingborg ett nytt gastronomiskt tillskott när den prisbelönta kocken och entreprenören Simon Weinberg öppnar ett nytt restaurangkoncept i den anrika fastigheten på Järnvägsgatan 7. Målet är att skapa ett nytt kulinariskt nav och en mötesplats med internationell lyskraft i staden.

En kock med gedigen erfarenhet

Simon Weinberg är en av Sveriges mest meriterade kockar. Hans karriär inkluderar arbete på världsberömda restauranger som NOMA i Köpenhamn, Bagatelle i Oslo och Operakällaren i Stockholm. Han har även grundat och drivit den hyllade fine dining-restaurangen Bokbacka i Oslo, som flera gånger utsetts till en av Norges bästa. Tillsammans med sin sambo Henrietta drev han fram till augusti 2024 Weinbergs Hotell utanför Trelleborg, som belönades med ”Mästarklass” av White Guide och utsågs till ”Bästa hotell i Skåne”.

Ett mångfacetterat koncept för alla

Det nya konceptet, som går under namnet ”Bankpalatset”, kommer att rymma flera olika delar för att tilltala en bred publik. Planen innefattar en modern bistro med influenser från både Norden och Medelhavet, som serverar à la carte för lunch och middag. Utöver bistron kommer det att finnas en vin- och aperitivobar, en cocktailbar med fokus på kvällar och helger, en matbar för spontana besök och en generös uteservering.

Historisk byggnad med anor

Restaurangen kommer att ligga i den klassiska Svea-fastigheten, som stod färdig 1884 efter att ha byggts i tre etapper. Byggnaden ritades av dåvarande stadsarkitekten Mauritz Frohm, som även ligger bakom flera andra ståtliga byggnader i Helsingborg. Fastigheten har en rik historia och har tidigare hyst både Hotel Continental och flera bankkontor, vilket gett upphov till smeknamnet Bankpalatset. Nuvarande restauratör, Heat Helsingborg, har varit en uppskattad del av byggnaden i 28 år och avslutar sin verksamhet den 3 januari efter en avslutningsfest.

En vision om en levande mötesplats

Simon Weinberg ser med stor ödmjukhet fram emot att förvalta den historiska platsen.

– Vår vision är att skapa en gastronomisk mötesplats för alla. Här kan du njuta av ett exklusivt glas vin i vinbaren, en iskall pilsner i solen eller en middag med familj och vänner i den fantastiska gamla banklokalen, säger Simon Weinberg.

Ulrika Hallengren, vd för fastighetsägaren Wihlborgs, ser etableringen som en viktig del i stadens utveckling.

– Helsingborg har blivit en riktig restaurangstad där gastronomi är en viktig del av stadens identitet och attraktionskraft. Det är väldigt roligt att en stark profil som Simon Weinberg väljer att etablera sig här, med ett koncept som kommer att locka människor från morgon till kväll, veckans alla dagar, säger Ulrika Hallengren.

Fast knapp