, ,

Skånska kommuner ligger bra till i rankningen av företagsklimatet – Staffanstorp i topp i Skåne

Av:

I den årliga rankningen av företagsklimatet i svenska kommuner står sig flera skånska kommuner mycket väl. Staffanstorp hamna på en andraplats nationellt och i topp bland de skånska kommunerna. Förutom Staffanstorp ligger Burlöv, Höganäs, Vellinge och Ängelholms kommun i topp fem bland de skånska kommunerna.

Eslöv, Höör och Svedala sticker ut för att lyckats ta riktigt stora kliv upp i rankingen. Eslöv tog sig från plats 183 till plats 103 nationellt. Höörs jättekliv från plats 195 till plats 109 nationellt är också en stor bedrift. Svedala tog sig från plats 224 till plats 151 nationellt.

På den negativa sidan är det Hässleholm som fortsätter sin trend att dala i rankingen och befinner sig nu på plats 253 nationellt av 290 kommuner. Hässleholm ligger klart sist i den skånska rankningen.

 

Resultat bland skånska kommuner

 

Fakta: Undersökning av det lokala företagsklimatet

Sedan slutat av 1990-talet har Svenskt Näringsliv undersökt det lokala företagsklimatet. Det sker genom en stor årlig enkätundersökning som omfattar mer än 30 000 företag. 

Resultaten visar att det är stor skillnad hur företagen upplever företagsklimatet i den kommun som de är verksamma i. Det handlar om tillstånd och tillsyn, om bemötande och en tillförlitlig och snabb ärendehantering. Inte minst handlar det om attityder till företagande hos kommunpolitiker och tjänstemän men också i samhället i stort. Syftet är att med enkätsvaren förse kommunerna med ett underlag för sitt arbete med att förbättra det lokala företagsklimat.

Resultaten i enkätundersökningen ligger som bas till en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i landets samtliga 290 kommuner. Rankingen presenteras på hösten.

Den årliga enkätundersökningen och rankingen av företagsklimatet finns tillgänglig på Foretagsklimat.se

Källa: Svenskt Näringsliv